Gunvor gaat samenwerken met VARO Energy bij de ontwikkeling van de grootschalige SAF-productiefaciliteit van VARO op de site van Gunvor Energy Rotterdam. De twee partijen richten hiertoe een joint venture op.

Vorig jaar september kondigde Varo aan een SAF-fabriek met een capaciteit van 350 kton per jaar te bouwen in Rotterdam. Het project verloopt volgens Varo goed. Met de nu getekende overeenkomst zullen Varo en Gunvor gezamenlijk de kosten en risicoā€™s voor de ontwikkeling van de plant dragen. Als de definitieve investeringsbeslissing wordt genomen, richten de twee partijen een projectbedrijf op, waarvan ze beiden 50 procent eigenaar worden.

Varo geeft aan dat de basis of design voor de nieuwe fabriek klaar is en dat de FEED-fase voor het einde van het jaar wordt afgerond. In de faciliteit kunnen verschillende soorten grondstoffen worden omgezet. Daarbij kan er zowel SAF als HVO-eindproducten worden geproduceerd, waardoor VARO en Gunvor kunnen switchen naar gelang de markt of de regelgeving daar aanleiding toe geeft.

De nieuwe installaties worden gebouwd op de bestaande Gunvor Energy Rotterdam site en maken gebruik van bestaande infrastructuur. Dat gaat bijvoorbeeld om transport en relevante pijpleidingen, utilities en havenfaciliteiten.