nieuws

Concurrenten Shell verlagen voorraden niet

Publicatie

13 jan 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

PERNIS – Shell is vooralsnog de enige van de grote oliemaatschappijen die de schattingen van haar olie- en gasreserves heeft verlaagd. ExxonMobil, BP en ChevronTexaco, de drie grote concurrenten van Shell, hebben laten weten dat zij geen aanleiding zien om hun voorraadcijfers te herzien. Shell kondigde vrijdag aan over twintig procent minder 'bewezen reserves' te beschikken dan in het jaarverslag staat aangegeven. De koers kelderde daarop met bijna acht procent. Maandag daalde het aandeel Shell met 0,3 procent, terwijl de koers van de Europese rivaal BP met 1,9 procent omhoogging.
De geïsoleerde positie van Shell heeft geleid tot een vertrouwenscrisis met de financiële wereld. Diverse zakenbanken en grootaandeelhouders, waaronder Robeco, ING en PGGM, roepen op tot 'wisselingen in het bestuur' van het concern. Vooral de positie van topman Phil Watts staat onder druk.
Uit berekeningen van het Financieele Dagblad blijkt dat de groei van de reserves uitsluitend te danken is aan eerdere opwaartse herzieningen van de cijfers. De groei van de olie- en gasreserves van Shell in de periode 1996-2001 blijkt daarmee een boekhoudkundige illusie te zijn geweest. In de eerste helft van de jaren negentig heeft het Nederlands-Britse concern eveneens elk jaar op zijn voorraden ingeteerd. Shell heeft nu nog voor minder dan tien jaar olie- en gasreserves. Voor ExxonMobil en BP is dat beduidend langer. Ook de gemiddelde kosten die Shell heeft gemaakt voor het oppompen van een vat olie, blijken aanzienlijk hoger te liggen dan die van de rivalen.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.