nieuws

Denktank ziet olieprijs snel zijn top naderen

Publicatie

28 mrt 2006

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

LONDEN – De olieprijs bereikt dit of volgend jaar een hoogtepunt om daarna weer af te zwakken. Dit is volgens het Centre for Global Energy Studies (CGES) het meest waarschijnlijke scenario voor de komende jaren. De CGES is de Londense denktank van de voormalige Saudische olieminister Zaki Yamani.
De verwachting voor de olieprijs werd gisteren uitgesproken door Leo Drollas, hoofdeconoom van het onderzoekscentrum, tijdens een congres in Londen. 'Het kleiner worden van de overcapaciteit van Opec is een van de belangrijkste redenen voor de huidige hoge olieprijs. Die overcapaciteit ligt nu onder de drie procent van de mondiale vraag naar olie', aldus Drollas, een van de meest vooraanstaande olieanalisten ter wereld: 'Maar de overcapaciteit van Opec is alweer aan het stijgen en zal volgens de plannen in 2008 boven de acht procent uitkomen.'
Daarnaast stijgt de vraag naar olie door de hoge prijzen momenteel minder hard dan een paar jaar geleden. Door de groei van olieproductie uit landen buiten Opec is de vraag naar Opec-olie zelfs aan het dalen. Ondertussen wordt in het Midden-Oosten, India en China hard gebouwd aan nieuwe raffinagecapaciteit, zodat extra olie ook snel in bruikbare brandstof kan worden omgezet.
Volgens Drollas zouden deze ontwikkelingen de komende jaren moeten leiden tot een daling van de olieprijs naar dertig tot vijftig dollar per vat Noordzee-olie. Tussen 2010 en 2013 zou het laagste punt worden bereikt. Noorzee-olie noteert nu meer dan zestig dollar.
Een belangrijke kwalificatie bij deze vooruitzichten is dat ze afhankelijk zijn van grotere stabiliteit in belangrijke olielanden als Iran, Irak en Nigeria. Alleen als de spanning in deze landen vermindert, kan de olieprijs naar een lager niveau. Drollas: 'Dat is een grote ''als'', waarschijnlijk de belangrijkste van allemaal.'

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.