nieuws

Dow en Shell willen krakers elektrificeren

Publicatie

16 jun 2020

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

CO2-reductie, elektrificeren

Dow en Shell werken samen om de technologie voor de elektrificatie van ethyleenstoomkrakers te versnellen. De huidige stoomkrakers zijn CO2-intensief omdat ze afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen om de fornuizen te verwarmen.

Ethyleenstoomkrakers leveren basisstoffen voor producten die mensen dagelijks gebruiken. Dat gaat nu gepaard met veel CO2-uitstoot. Het gebruik van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen voor de stoomkrakerfornuizen is een van de manieren om de uitstoot van de chemische industrie te verlagen. Innovatieprojectteams in Amsterdam, Terneuzen en Texas richten zich op het ontwerpen en opschalen van ‘e-cracker’-technologieën. De uitdaging is om deze route technologisch en economisch haalbaar te maken. Hoe lang dat gaat duren, kunnen de bedrijven kunnen nog niet aangeven.

Shell en Dow zijn niet de enigen die energieverslindende processen elektrificeren. Het Finse Coolbrook maakte eind vorig jaar bekend twaalf miljoen euro te investeren in een testreactor voor het elektrisch kraken van nafta. De testreactor wordt op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen gebouwd.

Fotocredit: Shell

Petrochem 4, 2021

28 mei 2021

nieuws

Shell en Enerkem willen kerosine uit afval maken

AGENDA

Deltavisie
Deltavisie 2021: Smart

Wanneer 17 Jun 2021
Locatie Online - live vanuit Rotterdam Ahoy