nieuws

DSM stevent af op recordjaar

Publicatie

27 okt 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

HEERLEN – DSM stevent dit jaar af op een recordwinst dankzij kostenbesparingen en een aanhoudend sterke vraag. In het derde kwartaal steeg het bedrijfsresultaat met ruim veertig procent tot 220 miljoen euro, meldde de onderneming donderdag.
De nettowinst steeg met 25 procent naar 151 miljoen euro, terwijl de omzet met zes procent groeide tot bijna 2 miljard euro. Voor heel 2005 rekent DSM op een bedrijfsresultaat van meer dan achthonderd miljoen euro, tegen 567 miljoen euro vorig jaar.
Vrijwel alle onderdelen van het Limburgse concern verbeterden hun resultaten in het derde kwartaal door een combinatie van lagere vaste kosten en hogere marges. Bij het cluster industriële chemicaliën daalde het resultaat ten opzichte van het kwartaal ervoor en wordt het steeds lastiger om de hoge grondstofprijzen door te bereken aan de klant.
Maar volgens financieel-directeur Henk van Dalen was de terugval bij dit onderdeel eenmalig. Het concern breidde het afgelopen kwartaal de productiecapaciteit van de vezel caprolactam in China uit, waardoor de fabriek in Nanjing enige tijd stillag.
Volgens Van Dalen heeft DSM tot nu toe weinig last van de uitbraak van het vogelgriepvirus. Een wereldwijde verspreiding zou ten koste kunnen gaan van een flink deel van de omzet bij de voedingssupplementen voor pluimvee. De ervaring van de uitbraak van vogelgriep in het Verre Oosten van anderhalf jaar geleden was dat mensen ander vlees gingen eten, waarvoor wij ook voedingssupplementen leveren. 'De financiële schade bleef toen beperkt', aldus Van Dalen. DSM is behalve groot in voedingssupplementen voor pluimvee ook wereldmarktleider in supplementen voor vis, koeien en varkens.
De sterke winstgroei in het derde kwartaal komt niet als een verrassing. Bij de presentatie van zijn plannen voor de komende vijf jaar, begin deze maand, verhoogde DSM al de prognose. Het concern geeft prioriteit aan innovatie en versterking van de aanwezigheid in opkomende markten als China, India en Brazilië. Daarbij zet het stevig in op ingrediënten voor voedingsmiddelen, hoogwaardige materialen en gezondheidsproducten.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.