nieuws

Dure olie levert Saudi’s 163 miljard dollar op

Publicatie

24 okt 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

RIYAD – Saudi-Arabië verdient dit jaar aan de export van zijn olie naar schatting 163 miljard dollar (140,4 miljard euro). De afgelopen twintig jaar heeft het land nog nooit zulke hoge olie-inkomsten gekend, aldus de Samba Financial Group, een van de grootste banken van Saudi-Arabië.
De stijging is te danken aan hogere prijzen en meer vraag. Op de termijnmarkt in New York is ruwe olie dit jaar ruim 40 procent duurder geworden. Ruwe Saudische olie kost 51 dollar per vat (159 liter).
In 2004 bedroeg de prijs 35,17 dollar, citeert zondag persbureau Bloomberg de Saudische bank. 'De Saudische economie is 'booming' en beleeft zijn beste periode ooit', aldus de Samba Financial Group.
Ze gaat uit van een economische groei voor dit jaar van 6,8 procent, de hoogste in ruim twee decennia. Ook de koersen op de effectenbeurs van 's werelds grootste olieproducerende land hebben recordhoogtes bereikt. De gemiddelde waarde van de aandelen zijn de afgelopen drie jaar vervijfvoudigd.
Volgens een Britse internationale handelsbank, Standard Chartered, komen de olie-inkomsten van Saudi-Arabië, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en andere oliestaatjes aan de Perzische Golf dit jaar uit op 305 miljard dollar, eenderde meer dan in 2004.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.