nieuws

Engineering groot petrochemisch complex Saoedi-Arabië kan beginnen

Publicatie

11 okt 2018

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

ethaankraker, Total

Saudi Aramco en Total willen een groot petrochemisch complex opzetten in Jubail, aan de oostkust van Saoedi-Arabië. De twee partijen hebben een overeenkomst getekend voor de front-end engineering and design (FEED) van een kraker met bijbehorende units.

De twee partijen hebben in Jubail al een raffinaderij waarin 440.000 vaten ruwe olie per dag kunnen worden verwerkt. Daar komt nu dus een kraker met een capaciteit van 1,5 miljoen ton etheen per jaar bij. Bijzonder is dat Saudi Aramco en Total kiezen voor een integratie tussen de raffinaderij en de kraker. Deze zal namelijk voor vijftig procent worden gevoed met ethaan en afgassen van de raffinaderij. Total heeft deze integratie al eerder toegepast in haar Antwerpse raffinaderij, maar voor de golfkust zal het een primeur zijn.

De kosten voor het project van Saudi Aramco en Total worden geschat op vijf miljard dollar. Daarnaast zullen derde partijen naar verwachting nog zo’n vier miljard dollar investeren in petro(chemische) fabrieken in Jubail en daarbuiten. Deze zullen gebruikmaken van de feedstock die de kraker hen vanaf 2024 zal kunnen leveren.

Lees meer over het project van Total in Antwerpen.

Petrochem 11, 2019

5 november 2019