nieuws

EU-wet chemie wordt flink goedkoper

Publicatie

29 nov 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

BRUSSEL – Het omstreden Europese wetsvoorstel om alle chemicaliën te testen op veiligheid, pakt waarschijnlijk een stuk goedkoper uit dan aanvankelijk gedacht. Staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) zei maandag dat Nederlandse chemiebedrijven straks 18 miljoen euro per jaar kwijt zijn aan de testen, gedurende elf jaar, in plaats van 46 miljoen.
Dat komt doordat zowel de Europese ministers als het Europees Parlement flink hebben geschrapt in het wetsvoorstel, dat aanvankelijk op gejuich bij de milieubeweging maar op geklaag bij het bedrijfsleven kon rekenen. Huidig EU-voorzitter Groot-Brittannië is met een compromis gekomen waarbij minder dan een derde van de oorspronkelijk 30.000 stoffen uitgebreid hoeft te worden getest. Voor stoffen in kleinere hoeveelheiden dan een productie van 10 ton per jaar zijn de eisen soepeler.
Van Gennip verwacht een meerderheid in de Europese ministerraad voor dit voorstel, dat in veel opzichten lijkt op een eerder standpunt van het Europarlement. Het milieu hoeft volgens haar niet te lijden onder de mindere testeisen, omdat het voorstel extra eisen stelt aan stoffen met een hoog risico, ook als die in kleine hoeveelheden worden geproduceerd.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.