nieuws

Europarlement eens met massale chemietest

Publicatie

11 okt 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

BRUSSEL – De massale test van chemische stoffen in Europa krijgt goedkeuring van het Europees Parlement. De grootste fracties hebben daartoe woensdag een compromis gesloten.
Dat is bekendgemaakt door Europees Parlementslid Oomen (CDA). Zij onderhandelde namens de christendemocratische fractie. Het compromis moet de omvangrijke test werkbaarder maken. Bedrijven hoeven minder gegevens in te leveren over hun chermische stoffen dan in het oorspronkelijke voorstel. De test blijft wel circa 30.000 stoffen omvatten, veelal in alledaagse producten als zeep en schoenen.
's Werelds grootste chemietest gaat elf jaar duren. Het doel is om meer gevaren voor milieu en gezondheid te ontdekken. De gegevens moeten het groeiend aantal allergieën, astma en onvruchtbaarheid tegengaan.
Het Europarlement stemt waarschijnlijk volgende week donderdag over het plan voor Registratie, Evaluatie en Authorisatie van Chemische stoffen (Reach). Uitstel is echter nog mogelijk als de vertalingen van het circa duizend pagina's tellende document nog niet klaar zijn. Het compromis van woensdag verbindt de christendemocraten en de socialisten, die samen ongeveer twee derde van de zetels in het Europarlement bezetten. Waarschijnlijk sluiten veel liberalen zich aan.
'Ik ben absoluut blij met dit compromis', zei Oomen. 'We wilden graag een brede meerderheid in het Europarlement. Daarmee staan we sterker in de komende onderhandelingen met de EU-landen.'
Na het Europarlement moeten ministers van de 25 EU-landen nog instemmen. Een besluit daarover is later deze maand voorzien. De christendemocratische fractie, de grootste groep in het Europarlement, had tevoren grote bezwaren tegen de testplicht. Oomen vreesde enorme rompslomp voor de industrie. Grote bedrijven zouden uit Europa wegtrekken, waarschuwde ze. Met het compromis zijn deze bezwaren sterk verminderd.
Helemaal tevreden is de CDA'ster nog niet. Ze had ook graag een flexibeler termijn gekregen voor de chemievergunningen. Die wordt nu standaard vijf jaar. 'Beter is om de termijn van geval tot geval te bekijken', zei Oomen. 'Ik verwacht daarvoor alsnog veel steun te krijgen'.
Het Italiaanse parlementslid Guido Sacconi, die het parlementsstandpunt moet formuleren, bevestigde het akkoord. Hij beklemtoonde dat de voordelen voor milieu en gezondheid intact zijn gebleven. 'We hebben gezocht naar iets wat werkbaarder is, zonder de principes aan te tasten'. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) bestrijdt dat echter. De organisatie reageerde boos op het compromis. Het WNF is bezorgd dat de testplicht hierdoor 'nog slapper uitpakt dan vorige versies'. Het plan kan daardoor niet effectief milieu en gezondheid beschermen, stelde het WNF: 'Het Europees Parlement is door de knieën gegaan voor de industriebelangen. De veiligheid is geruild voor een snel akkoord.'

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.