nieuws

Europarlement verwerpt voorstel havenrichtlijn

Publicatie

22 nov 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

BRUSSEL – De commissie vervoer van het Europees Parlement heeft dinsdagochtend het voorstel voor een Europese havenrichtlijn verworpen. Socialisten, extreem-linksen en enkele dissidente liberalen en christendemocraten zorgden voor een meerderheid van een stem tegen het voorstel.
'Heel teleurstellend', oordeelde Europarlementariƫr Corien Wortmann (CDA) na de stemming. 'Het voorstel was grondig verbeterd, dus verwerpen was echt niet nodig'.
De richtlijn had vele diensten in de havens moeten liberaliseren. De toegenomen concurrentie zou de vervoerders moeten helpen aan gunstiger tarieven en afhandeling. Onder havenwerkers was echter veel verzet. Ze vreesden voor hun werk, omdat de schepen dan zelf mogen laden en lossen. De havenwerkers betoogden maandag nog massaal in Brussel. GroenLinkser Joost Lagendijk voerde de tegenstanders in het Europees Parlement aan. 'Het voorstel zou alleen helpen voor enkele Spaanse en Italiaanse haven. Alle andere havens zouden alleen maar meer regels en bureaucratie krijgen.' VVD'ster Jeanine Hennis-Plasschaert is teleurgesteld over de verwerping. Ze vreest een onzekere situatie. 'Hierdoor zijn we overgeleverd aan uitspraken van het Europese Hof van Justitie', zei Hennis-Plasschaert. Ze sluit niet uit dat de algemene Dienstenrichtlijn ('de Bolkesteinrichtlijn') ook voor havens gaat gelden.
Het Europees Parlement stemt binnenkort nog als geheel over het voorstel. De kans is klein dat de stemming dan anders uitvalt. Het Europees Parlement heeft eind 2003 al een soortgelijk voorstel voor een havenrichtlijn verworpen.
De Nederlandse organisatie van verladers reageerde dinsdag zeer teleurgesteld. 'Het voorstel voor een EU-havenrichtlijn zoals die er ligt, is een goed instrument om de dienstverlening in de havens te verbeteren', aldus een woordvoerder. 'Concurrentie tussen en binnen de Europese havens moet worden gestimuleerd. Dit staat een optimale dienstverlening tegen zo laag mogelijke kosten in de weg.'
EVO vindt bovendien de angst van de havenwerkers onterecht. 'Er zijn voldoende sociale en veiligheidswaarborgen ingebouwd om deze wijze van afhandelen te rechtvaardigen.'

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.