nieuws

ExxonMobil trekt zich niets aan van olieprijs

Publicatie

5 jan 2006

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

ROTTERDAM – De hoge olieprijs van dit moment speelt geen rol in de investeringsbeslissing van het Amerikaanse concern ExxonMobil, de grootste beursgenoteerde oliemaatschappij ter wereld.
'De prijs van vandaag is irrelevant', zegt bestuursvoorzitter Rex Tillerson van ExxonMobil in een gesprek met het Financieele Dagblad. ExxonMobil profiteert van de hoge olieprijs, die op dit moment bijna 72 dollar per vat bedraagt. Over 2005 behaalde het bedrijf een nettowinst van 36 miljard dollar.
De megawinsten zijn een opsteker voor de aandeelhouders, zegt Tillerson, maar de hoge olieprijs heeft ook – meerdere – schaduwzijden voor de oliemaatschappij. Tillerson moest zich met collega-bestuurders voor de Senaat in de Verenigde Staten verantwoorden voor de megawinsten. Politici zijn gevoelig voor ontevreden consumenten die vanwege de hoge olieprijs historische prijzen voor hun benzine moeten betalen, terwijl de oliemaatschappijen de kassen spekken met miljardenwinsten.
Landen die de beschikking hebben over oliereserves, willen meer geld zien van de oliemaatschappijen. 'Zij menen dat de investeerder bij deze olieprijzen wel toe kan met een kleiner deel van de taart. Maar dat is vanuit het perspectief van vandaag geredeneerd', stelt Tillerson. 'Het gaat voorbij aan de jarenlange investeringen, waar meerdere miljarden mee gemoeid zijn.'
De ExxonMobil-topman wijst erop dat olie een 'commodity' is. De olieprijs kent pieken en dalen, weet Tillerson, die afgelopen januari Lee Raymond opvolgde aan de top van het concern. 'Het ontwikkelen van reserves vraagt een langetermijnvisie. Wij werken met tijdschema's van tien tot vijftien jaar. Het is voor mensen moeilijk te accepteren dat de prijs van vandaag irrelevant is voor de discussie over een project dat pas over tien of vijftien jaar op stoom komt.'
ExxonMobil profiteert 'meer dan wie ook in de industrie' van de hoge olieprijs. 'Dat komt door onze efficiency en onze kapitaaldiscipline. Die zijn toegesneden op het feit dat we ook bij lage prijzen winstgevend willen zijn', zo stelt de nieuw aangetreden topbestuurder. Tillerson pleit voor voorzichtigheid voor wat betreft verdere aanpassingen van 'het Nederlandse gasgebouw'. Het is volgens de Exxon-topman, die eerder verantwoordelijk was voor de gasverkopen van Exxon, beter om eerst te wachten op een verdere invulling van de initiatieven die Brussel voor de Europese energiemarkten ontplooit. Over de veranderingen die tot nu toe zijn aangebracht in de machtspositie van Gasunie is Tillerson tevreden. Die wijzigingen zijn volgens hem in goed overleg tussen alle betrokken partijen doorgevoerd.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.