Er geldt een waarschuwing voor explosiegevaar bij de chemische fabriek van de Franse multinational Arkema in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Texas. Het bedrijf maakt organische peroxiden. Volgens bericht op NOS.nl noemt de directie van de fabriek een explosie zelfs ‘onvermijdelijk’.

Door hevige regenval tijdens orkaan Harvey is de stroom weggevallen en ook de noodgeneratoren zijn overstroomd. Hierdoor kunnen chemische stoffen die bij lage temperatuur worden opgeslagen, niet worden gekoeld.

Op maandagmiddag stond er ongeveer 40 centimeter regen op de site. Een kleine groep medewerkers was tijdelijk op het terrein gebleven maar toen het explosiegevaar toenam, zijn ook zij geëvacueerd. Ook omwonenden in een straal van 2,5 kilometer rond het bedrijf zijn geëvacueerd.

Arkema controleert op afstand de temperatuur van elke koelcontainer. Arkema laat op de website weten: ‘We hebben geen hogere prioriteit dan de veiligheid van onze werknemers, buren en het milieu. We hebben zonder pauze gewerkt om onze materialen veilig te houden.’