Avantium heeft de eerste paal geslagen voor haar FDCA-fabriek op Chemie Park Delfzijl. De fabriek gaat jaarlijks 5 kiloton furaandicarbonzuur produceren, de belangrijkste bouwsteen voor de honderd procent plantaardige, recyclebare kunststof PEF. Het is de bedoeling dat de bouw eind 2023 is voltooid, zodat PEF vanaf 2024 op de markt kan komen.

Voor de grondstoffen van de FDCA-fabriek heeft Avantium een overeenkomst gesloten met landbouwcoöperatie Tereos. Deze levert fructose siroop die honderd procent bio-based is. De suikers in de siroop zijn afkomstig van onder meer suikerbieten, suikerriet, tarwe, mais, aardappelen, houtmeel of houtsnippers.

Afnemers zijn onder andere chemiebedrijf Toyobo (Japan), polyesterfolieproducent Terphane (VS), drankenbottelaar Refresco (Nederland) en de internationale leverancier van harde verpakkingen Resilux (België). Voor het polymeriseren van FDCA naar PEF heeft Avantium een overeenkomst gesloten met Selenis, een bedrijf dat wereldwijde actief is op het gebied van speciale polyesterproducten.

Vier procesunits

De FDCA-fabriek bestaat uit vier procesunits. De eerste unit dampt de fructosestroop in, waarna deze bij hogere druk en temperatuur, in aanwezigheid van methanol, wordt gedehydrateerd. In de tweede unit reageert het gevormde tussenproduct bij verhoogde druk en temperatuur met zuurstof tot ruwe FDCA. De derde unit zuivert het ruwe FDCA met waterstofgas. Verschillende bijproducten reageren hierbij tot minder nadelige stoffen of tot stoffen die bij de volgende stap kunnen worden afgescheiden. Vervolgens wordt FDCA in een fysische stap verder gezuiverd en gedroogd zodat het eindproduct, zuivere FDCA, ontstaat.

Demonstratiefabriek

De nieuwe FDCA-fabriek wordt gebouwd nabij Avantium’s pilot bioraffinaderij, die glucose en lignine produceert uit non-food biomassa. En nabij haar tweede demonstratiefabriek, die glucose omzet in plantaardige mono-ethyleen glycol (MEG), een duurzame grondstof voor de chemische industrie.

Technologiebedrijf Avantium heeft meer tijd nodig om te voldoen aan de definitieve investeringsbeslissing (FID) voor de bouw van haar commerciële FDCA-fabriek. Als gevolg van de wereldwijde COVID-19-crisis hebben de onderhandelingen met financiële, commerciële en andere strategische partners meer tijd in beslag genomen dan verwacht.

De FDCA-fabriek moet in Delfzijl komen te staan en zal vijf kiloton FDCA (furandicarbonzuur) per jaar produceren. Dat is een belangrijke bouwsteen voor PEF (polyethyleen furaonaat), een honderd procent plantaardige en recyclebare polymeer.

Avantium heeft vanwege de coronacrisis extra tijd nodig hebben om te bepalen of ze in staat is om aan alle voorwaarden voor een positieve FID te voldoen. Avantium verwacht op 24 maart 2021, de publicatiedatum van haar 2020 jaarresultaten, een verdere update over de FID te kunnen geven.

Voorwaarden

Voor de bouw van de fabriek moet een financiering van 150 miljoen euro zijn verzekerd. Daarnaast is een afnameverplichting van ongeveer vijftig procent van de capaciteit van de fabriek nodig. Ook moet de engineering zijn afgerond en de toeleveringsketen georganiseerd.

Inmiddels is 95 miljoen van de doelstelling van 150 miljoen voor de FDCA-fabriek voorwaardelijk veiliggesteld. Ook heeft Avantium een kaspositie van circa 26 miljoen euro.
Avantium heeft de eerste twee voorwaardelijke afnameovereenkomsten ondertekend voor de levering van PEF voor de productie van voedselverpakkingen voor flessen en folies. Dit vertegenwoordigt ongeveer twintig procent van de productiecapaciteit van de FDCA-fabriek.

De front-end-engineering en design (FEED) fase van de commerciële FDCA-fabriek is bijna afgerond.

Avantium bouwt zijn eerste commerciële fabriek in Delfzijl. Deze gaat industriële suikers omzetten in grondstoffen voor groene plastics. Met de vestiging van de vijf kiloton fabriek zet Avantium de stap van proeffabriek naar commerciële productie. Een definitief investeringsbesluit volgt nog dit jaar, waarna de eerste productie in 2023 moet volgen.

De nieuwe fabriek is gebaseerd op door Avantium zelf ontwikkelde technologie. Met die technologie kan het bedrijf plantaardige grondstoffen omzetten in FDCA. Dit is een belangrijke grondstof voor de nieuwe, groene plasticsoort PEF. Deze kan volledig uit plantaardige grondstoffen worden gemaakt. Bovendien is PEF goed recyclebaar en kwalitatief beter dan het gangbare PET-plastic dat uit aardolie wordt gemaakt.

Financiering

De bouw van de fabriek vergt een investering van 150 miljoen euro. Om Avantium bij de financiering op weg te helpen, heeft een consortium van regionale financiers samen met de provincie Groningen en Groningen Seaports een flinke bijdrage in het vooruitzicht gesteld. In totaal gaat het daarbij om een bijdrage van dertig miljoen euro. ‘Ook dankzij een eerder dit jaar verkregen Europese subsidie zijn we daarmee goed op weg om de financiering voor ons vlaggenschipproject rond te krijgen’, stelt Tom van Aken, CEO van Avantium. ‘We hopen voor het eind van 2020 een investeringsbesluit te kunnen nemen.’

Proeffabrieken

Avantium heeft al twee proeffabrieken in Delfzijl. Met de eerste – Dawn – worden industriële suikers geproduceerd uit niet voor voedsel geschikte biomassa. De tweede demonstratiefabriek – Ray – zet industriële suikers om in plantaardige mono-ethyleen glycol (MEG), een duurzame grondstof voor de chemische industrie.

Joint venture

Avantium vormde eerder al een joint venture met BASF – Synvina – om een commerciële fabriek voor de productie van groene FDCA van de grond te krijgen. Het toenmalige vlaggenschip met een capaciteit van 50.000 ton per jaar zou in Antwerpen worden gebouwd. Twee jaar geleden kondigde Synvina echter aan de pilotfase te verlengen om bepaalde stappen in het proces nog verder te optimaliseren. De bouw van de commerciële fabriek werd daarom uitgesteld met 24 tot 36 maanden. Een jaar later stapte BASF uit de joint venture en kwam de technologie van Synvina weer volledig terug in handen van Avantium. Deze is daarop ondergebracht in dochter Avantium Renewable Polymers.