(Branded content)

Staalbouw is onmisbaar voor een nieuwe fabriek. Het is nodig voor het casco waar de leidingen en installaties in worden bevestigd, voor de roostervloeren, de trappen en bijbehorende leuningen. Voor een nieuwe polypropeenfabriek van Sabic op de Chemelot-site heeft Frijns Industrial Group de staalconstructie, de dak- en wandbeplating en het HVAC gebouwd. Hoe zorgt deze staalbouwer uit Valkenburg voor kwaliteit en borgt het de veiligheid bij zo’n complex project?

In de nieuwe PPF 6 New Finishing fabriek van Sabic in Geleen wordt polypropeen geproduceerd, een kunststof die vele toepassingen kent. Voor de bouw was een staalconstructie met in totaal 1.200 ton staal nodig. Een project dat staalbouwer Frijns op het lijf is geschreven. ‘Onze kracht is dat wij op het gebied van staalbouw alles zelf kunnen, we zijn dus niet afhankelijk van andere partijen’, zegt algemeen directeur Ron Frijns. ‘We engineeren, maken berekeningen, bewerken het staal, conserveren, transporteren met eigen trucks en monteren zelf de staalconstructie. Wij zijn van het begin tot het eind bij het staalproces betrokken.’

Voor de nieuwe fabriek was een staalconstructie nodig met verschillende niveaus. De plant is namelijk 54 meter hoog. Het staal zorgt er onder andere voor dat het leidingwerk, de installaties, motoren en trappen kunnen worden ingebouwd. Om deze staalconstructie heeft Frijns nog een ‘doos’ gebouwd, die bestaat uit stalen dak- en wandbeplating.

Frijns Industrial Group

De nieuwe fabriek in aanbouw.

Flexibiliteit

De bouw van zo’n petrochemische fabriek is een complexe klus. De ruimte om op de Chemelot-site te bouwen was beperkt, want er moest tussen andere fabrieken in worden gebouwd. Daarnaast werken er tegelijkertijd ook nog andere bedrijven aan de fabriek. Frijns: ‘Het is daarom belangrijk om heel goed samen te werken en goede afspraken te maken. Door goede communicatie met andere toeleveranciers en door compromissen te sluiten en flexibel te zijn, hebben we het project samen tot een goed einde kunnen brengen.’ Flexibiliteit is volgens de directeur een van de krachten van het bedrijf. Doordat Frijns het hele staalbouwproces in eigen hand heeft, kan het snel inspelen op de wensen van de klant.

De complexiteit van het project zat ook in het borgen van de veiligheid. ‘Veiligheid staat bovenaan bij ons’, zegt Frijns. ‘Daarom werken we met een vast projectteam, een projectleider en een projectmanager. Die laatste heeft de helikopterview over het project en communiceert met de andere aannemers, met de klant en met ons als directie. Onze vakmensen zijn allen VCA** gecertificeerd en hebben jarenlange ervaring met de kwaliteitseisen in de petrochemie.’

Kwaliteit

Net als veiligheid is kwaliteit topprioriteit bij Frijns. ‘Sabic heeft vanuit eerdere projecten ervaring met ons en ze weten dat ze van ons een product krijgen dat goed is. Wat wij voor ze hebben gedaan, kan niet elke staalbouwer. Zo’n nieuwe fabrieksinstallatie moet miljoenen opbrengen en daarom is het heel belangrijk dat de kwaliteit van ons product hoog is. Als wij te laat leveren en niet de vereiste kwaliteit kunnen leveren, dan kan dat enorme kosten voor het chemiebedrijf met zich meebrengen.’

Het ingenieursbureau Technip heeft de fabriek voor Sabic ontworpen en daar hoorde ook het ontwerp van de staalconstructie bij. Frijns heeft vervolgens zelf de detailengineering gedaan. Het bedrijf bepaalt bijvoorbeeld met welke bouten en platen de kolommen en liggers met elkaar moeten worden verbonden. Ook bij de rest van het ontwerp is het bedrijf betrokken. De staalbouwer heeft een eigen staalconstructeur in dienst die al in een vroeg stadium kan meedenken over het ontwerp. Hij kan eventueel maatregelen doorvoeren die voor de klant uiteindelijk kostenbesparend zijn.

Module concept

Steeds vaker haalt de staalbouwer werkzaamheden van de site af en monteert zoveel mogelijk in haar eigen werkplaats. ‘Hoe minder uren je op een site hoeft te werken, hoe veiliger het is en hoe sneller je kan bouwen. Wij zijn een van de pioniers op het gebied van prefab module bouw’, zegt Frijns.

De staalconstructie wordt in de eigen werkplaats samengesteld als een prefab module. Roostervloeren, leuningen, apparatuur, elektriciteit en verlichting worden compleet voorgemonteerd, inclusief de piping onderdelen. Dat laatste wordt alleen wel door een ander bedrijf gedaan. Vervolgens kunnen de modules in de werkplaats op elkaar worden gezet zodat de klant ze vooraf kan beoordelen en in de werkplaats kan afnemen. Frijns: ‘Zo hebben de klant en wij de garantie dat alles goed is als de modules onze werkplaats verlaten.’

Op de site hoeven de modules vervolgens alleen nog als een soort blokken uit een blokkendoos op elkaar te worden gezet en moet alles op elkaar worden aangesloten. ‘Modulair bouwen is de toekomst’, zegt Frijns. ‘Zeker bij klanten in de petrochemie en procesindustrie waar de veiligheid, kwaliteit en levertijden van groot belang zijn. Prefab bouwen is veiliger en scheelt tijd en kosten. Er is steeds minder ruimte op sites om te bouwen. Bouw je conventioneel dan heb je veel materialen op je site liggen wat veel ruimte in beslag neemt. Bedrijven in de industrie willen liever niet veel werkzaamheden op hun site, ook vanwege de veiligheid.’

In de toekomst zal het bedrijf daarom nog meer off site gaan bouwen voor projecten die ze in de petrochemische en procesindustrie oppakken.

Frijns Industrial Group

Met meer dan tweehonderd gedreven medewerkers, werkzaam op vier locaties, richt Frijns Industrial Group zich op engineering, productie, montage en onderhoud van staalconstructies, turnkey-projecten en fabrieksinstallaties voor de petrochemische en procesindustrie.

Het familiebedrijf is sinds 1928 flink gegroeid. Toen startte Hubert Frijns zijn eigen zaak als ijzersmid in Heugem, een klein dorp vlakbij Maastricht. In 1954 groeide de ijzersmid uit tot een echt staalbouwbedrijf en verhuisde het naar Valkenburg aan de Geul. In 1992 betrok de derde generatie van Frijns de nieuwe bedrijfshallen en kantoren in Valkenburg.

De staalbouwer is gecertificeerd conform het CE-keurmerk EN 1090-2 EXC3, VCA** en kwaliteitssysteem ISO 9001. Naast Valkenburg heeft het in Nederland een vestiging in Maastricht. In die laatste stad staat een productielocatie voor samengestelde liggers waar speciale profielen van staal worden gemaakt.

In 2009 opende Frijns Industrial Group een productiefaciliteit in Qatar, die een kopie is van de werkplaats in Valkenburg. Frijns Structural Steel Middle East produceert inmiddels op twee locaties staal voor de petrochemie, infrastructuur en procesindustrie inclusief alle benodigde engineering, productie, conservering en montage. Frijns heeft in Qatar vijfhonderd medewerkers.