Gidara Energy en OCAP krijgen subsidie voor de afvang en distributie van CO2 bij de nieuwe geavanceerde-methanolfabriek in Amsterdam. Het gaat om een maximum subsidiebedrag van 110 miljoen euro.

Gidara Energy bouwt in Amsterdam een fabriek die vanaf 2024 niet-recyclebaar afval gaat omzetten in methanol. De fabriek, Advanced Methanol Amsterdam genoemd, krijgt een capaciteit van 90.000 ton methanol. Daarvoor zet de installatie zo’n 180.000 ton lokaal, niet-recyclebaar afval om dat momenteel wordt verbrand. Gidara Energy steekt 250 miljoen euro in de bouw van deze eerste productiefaciliteit.

Tijdens het proces ontstaat CO2 dat OCAP wil afvangen, zuiveren en distribueren naar kassen. Het gaat om minimaal 84.000 ton groene CO2. OCAP is een dochteronderneming van Linde Gas en vangt al sinds 2005 CO2 af uit industriëlebronnen om het na zuivering via een pijpleiding te leveren aan kassen om de groei van gewassen te stimuleren. Inmiddels levert het bedrijf al meer dan 500 kiloton gerecyclede CO2 per jaar.

Tweede fabriek

Onlangs maakte Gidara bekend in de haven van Rotterdam een tweede fabriek te willen bouwen, identiek aan die in Amsterdam. Vanaf 2025 gaat het bedrijf er geavanceerde methanol produceren. Als de vergunning is verstrekt, begint het bedrijf in de eerste helft van 2023 met de gedetailleerde engineering en constructie van de fabriek in het Botlek-gebied. Ook daar wil Gidara CO2 afvangen en naar kassen in de regio transorteren.

> Lees meer over Advanced Methanol Amsterdam

Gidara Energy bouwt in de haven van Amsterdam een fabriek die voorheen niet-recyclebaar afval omzet in methanol.

De AMA-installatie (advanced methanol Amsterdam) gaat jaarlijks ongeveer 87,5 kiloton hernieuwbare methanol produceren. Dit staat gelijk aan het afval van 290.000 huishoudens dat anders zou worden gestort of verbrand. De verwachting is dat de biobrandstoffenfabriek in 2023 opent.

De fabriek gebruikt zogenoemde HTW-technologie om niet-recyclebaar afval om te zetten in waardevolle eindproducten. HTW staat voor ‘High Temperature Winkler Gasification Technology’ en is een doorontwikkeling van een bewezen vergassingstechnologie. Naast de fabriek komt er ook een testfaciliteit en een kenniscentrum om de technologie verder door te ontwikkelen en ervaring op te doen met verschillende reststromen.

BioPark

De groen geproduceerde methanol van de AMA-fabriek is een duurzaam alternatief voor de methanol geproduceerd uit fossiele brandstoffen. Het kan worden gebruikt als grondstof in de chemie en wordt gezien als duurzame scheeps- en transportbrandstof van de toekomst.

De biobrandstoffenfabriek komt op het BioPark. Dit is een ontwikkelingslocatie in de Amsterdamse haven voor producenten van hernieuwbare brandstoffen. Hier investeert Port of Amsterdam samen met partners in energie-infrastructuur voor waterstof, stoom, elektriciteit en CO2. Er zijn verschillende terminals in de buurt om mee samen te werken voor op- en overslag en het mengen van grondstoffen. Ook heeft BioPark een diepzeekade van 365 meter lengte.