Het Japanse bedrijf Sekisui S-Lec heeft besloten haar vestigingen in Roermond en op het Chemelot Industrial Park in Geleen uit te breiden. Een investering van ongeveer 155 miljoen euro die 40 tot 45 nieuwe vaste banen moet opleveren in Limburg.

De fabriek op Chemelot die sinds 2006 PVB-harsen produceert, wordt met factor 1,7 uitgebreid. Begin 2020 moet deze uitbreiding klaar zijn. Ook de productie van folies in de fabriek die al sinds 1997 in Roermond staat, neemt fors toe. De nieuwe productielijn voor folies wil Sekisui al halverwege 2019 in gebruik nemen.

In de Limburgse fabrieken produceert het bedrijf eerst PVB-harsen en daaruit folie voor de automobielindustrie en de bouw. Het eindproduct wordt vooral gebruik als tussenlaag voor gelamineerd glas, dat belangrijk is voor veiligheid, isolatie en bescherming tegen zonlicht en geluid. Zo hechten de films zich aan autoruiten om te voorkomen dat bij een ongeluk scherven in het rond vliegen. Het Japanse concern verwacht dat de wereldwijde autoproductie de komende jaren zal stijgen. De vraag naar de films zal meegroeien.

Rijveiligheid

Sekisui groeit met de nieuwe uitbreidingen steeds meer uit tot een belangrijke speler in de Limburgse economie. Vorig jaar werd al bekend dat het Japanse bedrijf een onderzoekscentrum vestigt op de Brightlands Chemelot Campus. Toen werd ook al gezinspeeld op de nu aangekondigde uitbreidingen.

Onderzoek is belangrijk voor het bedrijf. Zo ontwikkelt het nieuwe functies voor toepassingen in auto’s, zoals zogenoemde Head-Up Display (HUD) systemen, die bijvoorbeeld rijsnelheid en de rijbaan op de voorruit kan projecteren. Het kan verbonden worden met anderen systemen in de auto, en het systeem zou ook rijveiligheid bevorderen.