Teijin Aramid is er in geslaagd om haar supersterke vezel Twaron met biobased grondstoffen te maken. Een pilotproject hiervoor startte in 2018.

Deze Twaron-vezel is bij gelijk gewicht vijf keer sterker dan staal en is ook nog eens chemisch bestendig, licht en gaat lang mee. Ze wordt bijvoorbeeld gebruikt in vliegtuigen, kogelwerende vesten, remvoeringen voor auto’s, banden, hittebestendige kleding, optische kabels en veel andere toepassingen. Teijin Aramid produceert de vezel in Nederland.

Samen met BioBTX en Syncom is Teijin Aramid er nu in geslaagd om in het laboratorium biobased vezels te maken. Om dat voor elkaar te krijgen waren bio-aromaten nodig. BioBTX produceerde benzeen, tolueen en xyleen uit crude glycerin, een bijproduct van biodieselproductie. Deze aromaten zijn vervolgens door Syncom omgezet in specifieke bouwstenen zoals paraxyleen. Daarna kon Teijin Aramid er haar polymeer en garen van maken.

Nu bewezen is dat een supersterke biovezel mogelijk is, is de volgende uitdaging om op te schalen. BioBTX wil daarbij in de toekomst ook onderzoeken of ze benzeen, tolueen en xyleen kan maken uit plastic afval.

Het Japanse bedrijf Teijin Aramid en het Nederlandse BioBTX werken aan een kunstvezel, die volledig is geproduceerd uit duurzame materialen. Het onderzoeksproject staat op het punt te beginnen.

In Nederland worden onder de merknaam Twaron supersterke vezels geproduceerd door Teijin Aramid. Het bedrijf is in Nederland onder andere gevestigd in Delfzijl en Emmen. De vezels worden wereldwijd toegepast in producten die sterker, lichter en duurzamer moeten zijn. Bijvoorbeeld in autobanden, luchtvrachtcontainers en beschermende kleding. Twaron wordt momenteel gemaakt uit fossiele grondstoffen.

Teijin Aramid wil onderzoeken of het mogelijk is om van hun Twaron-vezel een zogeheten ‘biobased’ versie te produceren. Sitemanager Edward Groen: ‘Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor ons. We richten ons op verduurzaming van de keten door de toepassing van onze producten met een lichter gewicht en een langere levensduur maar willen ook de CO2-uitstoot van onze productie terugdringen. We focussen ons daar op de verlaging en verduurzaming van energiestromen. Daarnaast verkennen we ook de mogelijkheden om onze grondstoffen te vergroenen. Fantastisch om samen met een partner uit Groningen deze verkenning uit te voeren.’

Bio-aromaten

Voor het gebruik van groene grondstof werkt Teijin Aramid samen met het Groningse bedrijf BioBTX. Dit bedrijf heeft een duurzame technologie ontwikkeld die hernieuwbare grondstoffen, zoals biomassa en restproducten, kan omzetten naar chemische grondstoffen, met name benzeen, tolueen en xyleen (BTX). Met de technologie van BioBTX is het mogelijk deze zogeheten aromaten op een duurzame manier te produceren en zo een aanzienlijke verlaging van CO2-uitstoot te bereiken.

Onlangs heeft BioBTX een proeffabriek voor de productie van aromaten geopend op de Zernike Campus in Groningen. Op basis van deze aromaten maakt het Groninger chemiebedrijf Syncom specifieke bouwstenen. In het Research Centrum van Teijin Aramid in Arnhem worden vervolgens het polymeer en het garen gemaakt op basis van de processen in Delfzijl en Emmen.

Het onderzoeksproject, dat op het punt staat te beginnen, wordt financieel ondersteund door de provincies Drenthe, Groningen en door Chemport Europe.