Het studententeam TU/ecomotive van de TU Eindhoven heeft een volledig circulaire auto ontwikkeld. Vorige week presenteerde het team het ontwerp voor deze wagen, Noah genaamd. De auto wordt vervaardigd uit recyclebare materialen die makkelijk kunnen worden gescheiden.

TU/ecomotive ontwikkelt elk jaar een innovatieve elektrische auto. Het chassis, carrosserie en interieur van Noah worden volledig gemaakt van bio-based materialen. De auto zal rond de driehonderdvijftig kilo gaan wegen en heeft plek voor twee personen. Noah wordt elektrisch aangedreven met zes modulaire batterijen die makkelijk kunnen worden vervangen en opgeladen. Noah kan een snelheid behalen van ongeveer 100 kilometer per uur en heeft een bereik van 240 kilometer. Met de auto wil het team laten zien dat circulariteit in complexe producten niet slechts toekomstmuziek is maar vandaag de dag al kan worden toegepast. Aan het einde van zijn levenscyclus is Noah volledig recyclebaar.

Keuring

Het team legt dit jaar extra focus op het ontwerp van de auto en rijervaring. Noah wordt daarom ook een zogenoemde connected car. Dit houdt in dat het voertuig kan worden geopend met een mobiel door de ingebouwde NFC scanners en hierdoor direct alle voorkeuren van de bestuurder kan instellen. Dit maakt Noah geschikt voor carsharing, iets dat het team ziet als een noodzaak voor de toekomst van mobiliteit.

Om Noah een echte auto te noemen laat TU/ecomotive hem ook keuren door de RDW. Tijdens deze keuring wordt de auto onder andere beoordeeld op degelijkheid en veiligheid voordat hij op de openbare weg mag. Het team werkt samen met de RDW tijdens het ontwerp- en productieproces om de kans op problemen tijdens het testen te minimaliseren.

Tijdens een evenement in de zomer van 2018 gaat het team met Noah door Europa trekken om de auto te laten zien aan het grote publiek.