Vynova neemt in Tessenderlo een stoomketel in gebruik die op waterstof in plaats van aardgas draait. Tegen het einde van dit jaar installeert het bedrijf een tweede, identieke stoomketel. Het gaat in totaal om een investering van meer dan acht miljoen euro.

Beide stoomketels hebben elk een brandervermogen van meer dan 20 MW en kunnen 30 ton stoom per uur produceren. Daarmee kunnen de ketels ongeveer twee derde van alle stoom opwekken die de site in Tessenderlo verbruikt. Voorheen draaiden stoomketels op aardgas. De waterstof waar de stoomketels nu op draaien, is een bijproduct van Vynova’s eigen processen.

Extra waterstof

Vynova produceert in Tessenderlo verschillende basischemicaliën die onder meer in de bouwsector, de medische wereld, de voedingsindustrie en voor waterzuivering worden gebruikt. ‘We hebben recent onze productiecapaciteit voor verschillende producten uitgebreid, waardoor we ook meer waterstof als bijproduct opwekken’, vertelt Dimitri Wouters, site manager van Vynova Belgium. ‘Een groot deel van die waterstof gebruiken we nu al voor verschillende toepassingen in onze processen. Dankzij de nieuwe stoomketels kunnen we ook alle extra opgewekte waterstof maximaal inzetten.’

Omvangrijk investeringsprogramma

De stoomketels op waterstof zijn deel van een omvangrijk investeringsprogramma in nieuwe technologieën om de installaties van Vynova duurzamer en efficiënter te maken. Sinds 2016 heeft het concern al meer dan 200 miljoen euro geïnvesteerd in haar vestiging in Tessenderlo.

Zo investeerde Vynova in 2020 zes miljoen euro in een warmterecuperatie-installatie die restwarmte inzet voor de productie van stoom. Het bedrijf bouwde de installatie op twee kraakovens van de monovinylchloride-fabriek. De restwarmte uit de kraakgassen van de ovens kwam daardoor beschikbaar om stoom te produceren.

In 2018 zette Vynova in Tessenderlo ook al een flinke stap naar duurzamere productie. Toen nam het bedrijf een nieuwe installatie voor de productie van kaliumhydroxide in gebruik. Deze eenheid – een investering van 65 miljoen euro – werkt op basis van membraanelektrolyse in plaats van kwikceltechnologie. Het elektriciteitsverbruik ten opzichte van de stopgezette eenheid daalde met dertig procent. Ook deze installatie hergebruikt restwarmte in de vorm van stoomrecuperatie.

Chemiebedrijf Vynova produceert pvc-gamma met circulair ethyleen op basis van gemengd plastic afval. Het bedrijf wil zo bijdragen aan het duurzaam beheer van plastic afvalstromen.

Het nieuwe PVC wordt geproduceerd met behulp van ethyleen op basis van pyrolyse-olie. Deze olie wordt via pyrolyse gewonnen uit gemengd plastic afval. Pyrolyse is een chemisch recyclingproces waarbij kunststofafval in de afwezigheid van zuurstof wordt verhit, zodat het wordt afgebroken tot producten die verder kunnen worden verwerkt tot een chemische grondstof. Zoals in dit geval ethyleen.

De pyrolyse-olie vervangt conventionele fossiele grondstoffen, wat zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot met vijftig procent. Petrochemiebedrijf Sabic levert het circulaire ethyleen aan Vynova vanuit zijn productielocatie in Geleen.

Het nieuwe pvc-gamma is geschikt voor zowel harde als zachte pvc-toepassingen. Het kan net zo worden verwerkt als conventioneel pvc. Het nieuwe pvc-gamma wordt in een eerste fase geproduceerd in de vestigingen van Vynova in Beek (Nederland) en Mazingarbe (Frankrijk). De Belgische vestiging in Tessenderlo produceert zal het monomeer dat de basis vormt van het nieuwe pvc-gamma.