Vanmiddag is Roel Jolling van Polyscope tijdens het iLinqs Festival uitgeroepen tot Plant Manager of the Year 2022. Roel Jolling  is daarmee een jaar lang het boegbeeld van de Nederlandse procesindustrie.

Van plantmanager Roel Jolling en zijn team wordt veel flexibiliteit verwacht. Ondanks de volcontinue manier van produceren, moeten ze de fabriek van Polyscope regelmatig omstellen. Deze pitstops vragen om specifieke competenties. ‘Je past hier, of je past hier niet. Daar zit niets tussenin.’ Lees hier het hele interview

Roel Jolling nam het tijdens de verkiezing op tegen Lisette Sierevogel, Wilfred de Jager en Paul Karrenbeld.

Verkiezing
De Plant Manager of the Year wordt gekozen door internetstemmen (20 procent van de punten), stemmen van de (online) bezoekers van Deltavisie (20 procent) en een jury (60 procent). De jury bestond uit Jan Zuidam (voormalig DSM-bestuurder), Mirjam Verhoeff (Covestro, Plant Manager of the Year 2020), Marinus Tabak (RWE, Plant Manager of the Year 2019), Manon Bloemer (VNCI), Yolande Verbeek (Uniper), Nickel van de Mortel (Digitalisering techniek) en Willem Henk Streekstra (Votob).

 

In de tweede vlog ter voorbereiding op de Hydrogen Trail Europe (HYTE), bezochten we Gasunie op de Maasvlakte. Daar wil het samen met HES International en Vopak een importterminal bouwen voor groene ammoniak als waterstofdrager. Nog dit kwartaal beginnen ze met het basisontwerp. De ACE Terminal moet 2026 operationeel zijn. In de vlog wijst Johan Douma (Gasunie) aan vanaf het dak van een LNG-tank waar verschillende installaties komen.

Waterstof, gecombineerd met stikstof in de vorm van ammoniak, kan in grote hoeveelheden worden getransporteerd, opgeslagen en weer omgezet in groene waterstof. Daarnaast is groene ammoniak ook direct toepasbaar als CO2-vrije brandstof voor bijvoorbeeld de scheepvaart. Of als grondstof voor kunstmest.

Locatie

De drie partners hebben een locatie op het oog op de Maasvlakte in Rotterdam. Schepen van over de hele wereld kunnen daar aanmeren om groene ammoniak te lossen, en in de beginfase mogelijk ook blauwe. Bovendien zijn bestaande infrastructuur en logistieke faciliteiten van de Rotterdamse haven een belangrijke pre. Op het terrein is ook ruimte voor de ontwikkeling van een installatie waar ammoniak weer kan worden omgezet in waterstof. Deze installatie zal in de toekomst worden aangesloten op het nationale waterstofnetwerk van Gasunie.

Krachten bundelen

HES heeft een strategische locatie op de Maasvlakte met kadecapaciteit en directe toegang vanuit zee. Gasunie heeft een infrastructuur van bestaande opslagtanks en pijpleidingen. Vopak, met zes ammoniakterminals over de hele wereld, heeft ruime ervaring met de veilige opslag van ammoniak. Door de krachten te bundelen kunnen de partners de importlocatie voor groene ammoniak in Rotterdam binnen enkele jaren realiseren. De definitieve investeringsbeslissing moet nog vallen en zal onder meer gebaseerd zijn op contracten met afnemers en de benodigde vergunningen waaronder een MER-procedure.

Uitgangspunt is een onafhankelijke en open access infrastructuur waarbij de partners zelf geen eigenaar zullen zijn van de groene ammoniak. Binnenkort start een marktconsultatie waarin geïnteresseerde partijen hun belangstelling voor de levering, opslag en doorvoer van groene ammoniak en waterstof kenbaar kunnen maken. Verkennende gesprekken met internationale marktpartijen zijn al gaande.

Over HYTE

Wat zijn de huidige stappen in de Europese industrie richting emissievrije waterstof? En hoe passen deze in de volledige transformatie van de industrie? Industrielinqs gaat samen met vier young professionals op pad voor de HYdrogen Trail Europe (HYTE), van 27 juni tot en met 8 juli. Met podcasts, vlogs en journalistieke items zullen we verslag doen. Volg ons op Industrielinqs, www.industrieandenergy.eu en Linkedin.

Wanneer?

27 juni – 8 juli, 2022

– 27 juni start met een online Talkshow (10:00-11.30) vanuit Entrance in Groningen en bezoek Eemsdelta

– 28-30 juni Diverse stops in Duitsland

– 1 juli Zwitserland

– 4 en 5 juli Spanje

– 6 en 7 juli Frankrijk

– 8 juli België/Zuid Nederland

Wie?

– Tes Apeldoorn, process engineer Neste

– Carina Nieuwenweg, PhD Wageningen University & Research

– Lucy Schwartz, Project Manager waterstof Uniper

– Leon Rosseau, PhD Technische Universiteit Eindhoven

– Wim Raaijen, Founder/hoofdredacteur Industrielinqs

Hoe?

Met elektrisch vervoer en, waar mogelijk, met een waterstofauto.

Technici die meer doen dan van ze wordt gevraagd, die continu bezig zijn zichzelf te verbeteren en die hun enthousiasme voor techniek over weten te brengen op anderen. Dat zijn Techniekhelden. Wij hebben vier geweldige finalisten dit jaar. Wie vindt u dat Techniekheld 2022 moet worden? Dio Kip (SPIE), Mateusz van Strien (Omexom), Christian Spruijt (Huntsman) of Gaby op ’t Holt (BioBTX). Bekijk de filmpjes waarin ze zich voorstellen en stem!

Stemmen kan tot en met 22 juni 12.00 uur. Op die dag houden wij het iLinqs festival. Rond 16 uur maken we daar bekend wie met de titel naar huis gaat.  

Naast deze publieksstemmen tellen ook stemmen van een vakjury mee.

Dio Kip

Een dag op de site van BP Rotterdam ziet er voor Dio Kip nooit hetzelfde uit. Alhoewel hij met name de beveiligingen op de site test, zijn er zoveel van dit soort systemen dat hij steeds weer voor nieuwe uitdagingen komt te staan. Dat niet BP, maar SPIE zijn loon betaalt, maakt volgens de Techniekheld niet uit: ‘Uiteindelijk ben je als één team verantwoordelijk voor de veiligheid van de site.’  Lees hier het hele interview

Mateusz van Strien

Werken in de hoogspanning klinkt als hogere wiskunde. Toch is Mateusz van Strien ervan overtuigd dat iedereen het kan leren. ‘Je moet natuurlijk wel een gezonde dosis nieuwgierigheid hebben en je willen ontwikkelen.’ De Techniekheld is zelf hét voorbeeld van hoe ver een carrière in de techniek je kan brengen. En nu leidt hij de techniekhelden van de toekomst op. Lees hier het hele interview

Christian Spruijt

Als operator ging Christian Spruijt bij Huntsman in Rotterdam van fabriek naar fabriek. Hij leerde daardoor telkens bij en het werd nooit saai. Nu hij zich met automatiseringsprojecten bezighoudt, veranderen mogelijkheden en zijn omgeving bijna met de dag. ‘Ik verveel me echt geen moment.’ Lees hier het hele interview

Gaby op ’t Holt

Vorige zomer kwam ze binnen als stagiaire, maar inmiddels mag ze zich procesoperator noemen van een pilot-installatie. En als het aan haar ligt, is Gaby op ’t Holt over ruim twee jaar meewerkend voorvrouw van de fabriek die BioBTX in Delfzijl gaat bouwen. Lees hier het hele interview

Het Amerikaanse Plug Power wil een 100 megawatt groene waterstoffabriek bouwen in de Antwerpse Haven. Het bedrijf  heeft een 30-jarige concessieovereenkomst getekend voor de bouw van de fabriek in het NextGen District, een hotspot voor circulaire economie. Het is de eerste aankondiging van een grootschalige groene waterstoffabriek in Antwerpen.

De bouw van de fabriek zal beginnen na afronding van het vergunningsproces, naar verwachting eind 2023. De eerste productie van groene waterstof wordt eind 2024 verwacht en de inbedrijfstelling van de fabriek zal in 2025 plaatsvinden.

Fluxys

De locatie is goed ontsloten. Nabijgelegen windturbines leveren stroom en een elektrisch interconnectiepunt ligt op minder dan een mijl afstand. Bovendien biedt Nextgen toegang tot uitgebreide infrastructuur voor de levering van groene waterstof aan – onder meer – industriële klanten. Langs de site zal een vrij toegankelijke waterstofpijpleiding worden aangelegd. Plug onderzoekt met Fluxys de mogelijke aansluiting mogelijk te maken op de pijpleiding, die deel zal uitmaken van een Europese waterstof-backbone.

Als operator ging Christian Spruijt bij Huntsman in Rotterdam van fabriek naar fabriek. Hij leerde daardoor telkens bij en het werd nooit saai. Nu hij zich met automatiseringsprojecten bezighoudt, veranderen mogelijkheden en zijn omgeving bijna met de dag. ‘Ik verveel me echt geen moment.’ Bekijk nu zijn nominatiefilm voor de verkiezing van de Techniekheld van het jaar 2022.

Vorige zomer kwam ze binnen als stagiaire, maar inmiddels mag ze zich procesoperator noemen van een pilot-installatie. En als het aan haar ligt, is Gaby op ’t Holt over ruim twee jaar meewerkend voorvrouw van de fabriek die BioBTX in Delfzijl gaat bouwen. Bekijk nu haar nominatiefilm voor de verkiezing van de Techniekheld van het jaar 2022.

Een dag op de site van BP Rotterdam ziet er voor Dio Kip nooit hetzelfde uit. Alhoewel hij met name de beveiligingen op de site test, zijn er zoveel van dit soort systemen dat hij steeds weer voor nieuwe uitdagingen komt te staan. Dat niet BP, maar SPIE zijn loon betaalt, maakt volgens de Techniekheld niet uit: ‘Uiteindelijk ben je als één team verantwoordelijk voor de veiligheid van de site.’ Bekijk nu zijn nominatiefilm voor de verkiezing van de Techniekheld van het jaar 2022.

Werken in de hoogspanning klinkt als hogere wiskunde. Toch is Mateusz van Strien ervan overtuigd dat iedereen het kan leren. ‘Je moet natuurlijk wel een gezonde dosis nieuwgierigheid hebben en je willen ontwikkelen.’ De Techniekheld is zelf hét voorbeeld van hoe ver een carrière in de techniek je kan brengen. En nu leidt hij de techniekhelden van de toekomst op. Bekijk nu zijn nominatiefilm voor de verkiezing van de Techniekheld van het jaar 2022.

Het is niet eenvoudig als je de derde speler bent in de Champions League van de verfindustrie en niet het budget van de grote teams hebt. Toch weet Koninklijke Van Wijhe Verf op te boksen tegen de grote jongens. Het is aan Plant Manager Paul Karrenbeld om het 63 koppige team naar de toekomst te leiden. Want daar voert met name duurzaamheid de boventoon. Bekijk nu zijn nominatiefilm voor de verkiezing van de Plant Manager of the Year 2022.

Van plantmanager Roel Jolling en zijn team wordt veel flexibiliteit verwacht. Ondanks de volcontinue manier van produceren, moeten ze de fabriek van Polyscope regelmatig omstellen. Deze pitstops vragen om specifieke competenties. ‘Je past hier, of je past hier niet. Daar zit niets tussenin.’
Bekijk nu zijn nominatiefilm voor de verkiezing van de Plant Manager of the Year 2022.