nieuws

Fusie Shell leidt tot record aan uitgaande investeringen

Publicatie

23 jan 2006

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

GENEVE – Een recordbedrag aan investeringen is vorig jaar uit Nederland verdwenen: 140 miljard dollar. Dat had vooral te maken met de fusie van de Britse en de Nederlandse tak van Shell. Dat blijkt uit een overzicht van de buitenlandse directe investeringen van de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling, Unctad.
Shell werd vorig jaar omgevormd tot één onderneming. Koninklijke Olie fuseerde toen met de Britse Shell Transport and Trading Company in Royal Dutch Shell. Dit is een Britse vennootschap, die zijn hoofdkantoor in Den Haag heeft.
In het jaarlijkse overzicht van buitenlandse directe investeringen van Unctad leggen fusies vaak veel gewicht in de schaal. Waar de fusie tot Royal Dutch Shell in Nederland leidde tot een recordbedrag aan uitgaande investeringen, gebeurde in Groot-Brittannië het omgekeerde. Daar kwamen de zogeheten inkomende investeringen op een niveau dat nog nooit eerder was bereikt, ook niet door een ander Europees land. Groot-Brittannië was in zijn eentje goed voor 219 miljard dollar. Ongeveer 100 miljard kwam voor rekening van Shell.
De fusie van de Britse en de Nederlandse tak van Shell verklaart ook waardoor de buitenlandse investeringen vorig jaar in industrielanden zijn gestegen, aldus Unctad. In 2005 ging het om 573 miljard dollar, in 2004 om 415 miljard. In dat jaar was sprake van een daling, net als in de drie jaar daarvoor.
De Verenigde Staten waren vorig jaar goed voor 106 miljard dollar aan investeringen, ongeveer de helft van wat de Britten realiseerden. De totale omvang van de directe buitenlandse investeringen was vorig jaar 897 miljard dollar. Dat betekent een groei van 29 procent ten opzichte van 2004.
In ontwikkelingslanden was sprake van een stijging van de buitenlandse directe investeringen. De groei bedroeg daar op basis van de gegevens die Unctad nu heeft 13 procent en kwam uit op 274 miljard dollar. In 2004 was de groei 41 procent. In Afrika namen de investeringen 55 procent toe naar 29 miljard dollar. Dat had vooral te maken met investeringen in de oliesector.
De Aziatische landen zetten hun opmars voort. Daar was sprake van een toename van 11 procent naar 173 miljard dollar. In China bleven de investeringen in 2005 op hetzelfde peil als in het voorgaande jaar (60,3 miljard dollar).

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.