nieuws

Gaskraan Groningen verder dicht

Publicatie

22 sep 2020

Categorie

Utilities

Soort

nieuws

Tags

aardgas, Groningen

De gaswinning uit het Groningenveld daalt komend jaar naar maximaal 8,1 miljard kuub. Dat is 1,2 miljard kuub minder dan in juni was voorzien. Dat staat in een Kamerbrief van minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) over het zogenaamde vaststellingsbesluit. Het is voor het eerst sinds eind jaren zestig dat er onder de 10 miljard kuub wordt gewonnen in Groningen.

Minister Wiebes besloot in 2018 om de gaswinning te stoppen vanwege de veiligheid van de Groningers. Naar verwachting is er vanaf medio 2022 geen gas meer nodig uit het Groningenveld, in een jaar met normale weersomstandigheden.
Een aantal locaties blijft daarna stand-by. Daar wordt nog een minimale hoeveelheid gas gewonnen. Op die manier is een klein aantal stations gebruiksklaar als dat plotseling nodig is, bijvoorbeeld bij een extreem strenge winter, in combinatie met uitval van grote installaties.
Door de gaskraan te sluiten, vermindert de kans op aardbevingen als gevolg van de gaswinning in Groningen. In het regeerakkoord was oorspronkelijk nog besloten dat de winning de komende jaren rond de 20 miljard kuub zou bedragen.

Petrochem 7, 2020

3 november 2020

nieuws

Petrochem novembernummer: Van bruut geweld naar verfijnde innovatie

AGENDA

Nationaal Congres BRZO

29-10-2020 Van der Valk Exclusief, Utrecht

Kunststoffen 2020

02-12-2020 NH Conference Centre Koningshof, Veldhoven


Eemsdeltavisie 2020

Wanneer 6 Nov 2020
Locatie Online - live vanuit het Forum in Groningen