nieuws

Geldschieters vragen faillissement Yukos

Publicatie

13 mrt 2006

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MOSKOU – De buitenlandse financiers van het aangeslagen Russische olieconcern Yukos hebben een rechtbank in Moskou gevraagd het bedrijf failliet te verklaren. De banken eisen nog 480 miljoen dollar aan onbetaalde leningen van Yukos. Dat maakte het Russische persbureau Interfax bekend.
Het gaat om veertien banken met onder meer ING, Société Générale en Deutsche Bank. Zij leenden in totaal een miljard dollar aan Yukos. De kredieten werden verstrekt voordat in 2003 bekend werd dat Yukos voor ongeveer 26 miljard dollar aan belastingschulden en boetes had openstaan. Daarop werd het belangrijkste productie-onderdeel Yuganskneftegaz losgeweekt in een door het Kremlin georganiseerde veiling en later verkocht aan het staatsoliebedrijf Rosneft. Ook werden de Russische bezittingen van Yukos grotendeels in beslag genomen door de Russische overheid.
Analisten denken echter dat de banken weinig voordeel zullen behalen bij een eventueel faillissement van Yukos. Het Kremlin en Rosneft hebben nog voor miljarden dollars aan claims openstaan bij Yukos.
De oprichter en voormalig bestuursvoorzitter van Yukos, Michail Chodorkovski, zit momenteel in een strafkamp aan de grens met China een gevangenisstraf uit van acht jaar wegens onder meer belastingontduiking en fraude. Zijn opsluiting wordt door velen gezien als een wraakactie van het Kremlin wegens de politieke ambities van Chodorkovski. Hij is een groot tegenstander van de Russische president Poetin.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.