nieuws

Van gemeentelijk afval naar bioplastics

Publicatie

23 okt 2017

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

bioplastics

Het onlangs gestarte Europese URBIOFIN BBI-project wil uit gemeentelijk afval bioplastics en andere hoogwaardige toepassingen maken. Het project richt zich op de techno-economische en milieutechnische levensvatbaarheid en zal chemische bouwstenen, biopolymeren en/of additieven genereren door gebruik te maken van (gemeentelijke) bioraffinage.

Wageningen Food & Biobased Research richt zich in dit project op twee specifieke onderwerpen: de productie van middellange vetzuren en daarvan afgeleide PHA’s (bioplastics) via (opschaling van) microbiële fermentatie. Ook kijkt men naar efficiënte extractie en nieuwe commerciële toepassingen van deze bioplastics. Het doel van de onderzoekers in Wageningen is om zogeheten middellange keten PHA’s (mcl-PHA’s) te produceren die geschikt zijn voor hoogwaardige toepassingen zoals biologisch afbreekbare landbouwplastics of biomaterialen voor de cosmetische industrie.

Kennisoverdracht

URBIOFIN is een typisch BBI-demonstratieproject volgens Hans Mooibroek (projectmanager bij Wageningen Food & Biobased Research): ‘Wij dragen de technologie die wij in ons lab ontwikkelen over aan partners die het proces willen toepassen op een industriële schaal. Samen met onze onderzoekspartner AINIA uit Valencia, die korte ketenvetzuren en PHA’s uit afval produceert, zijn we onlangs op bezoek geweest bij een andere Spaanse partner, IRIAF/Clamber, om ervoor te zorgen dat zij de benodigde kennis en faciliteiten hebben om de fermentatie- en downstream-processen op te schalen.’ De marktintroductie van verschillende PHA’s is de taak van de commerciële partners Stéfany Emballages Services (SES, Frankrijk, verpakkingsmaterialen) en NaturePlast (Frankrijk, applicatieontwikkeling van bioplastics).

De zestien projectpartners in URBIOFIN bevinden zich in acht Europese landen. Het Spaanse engineeringbedrijf IMECAL coördineert het project.

Petrochem 8, 2020

1 december 2020

nieuws

Sabic en Plastic Energy starten bouw fabriek voor chemische recycling plastic