nieuws

Groningen Seaports in gunstig vaarwater

Publicatie

11 jan 2018

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Groningen Seaports

Groningen Seaports heeft donderdag de jaarcijfers 2017 gepresenteerd. Het bedrijf kijkt terug op een succesvol jaar. Met een overslag in de havens Delfzijl en Eemshaven van 12,4 miljoen ton werd een stijging gerealiseerd ten opzichte van 2016. De uitgifte van bedrijventerreinen trok op het einde van het jaar aan: in totaal werd 46,2 hectare grond uitgegeven. De werkgelegenheidscijfers laten een stijging van 11,9 procent zien. De voorlopige winstprognose ligt voor het havenbedrijf op ruim 12 miljoen euro.

Nieuwkomers in de Eemshaven zijn Bek&Verburg, DHSS en Van Merksteijn. In het havengebied van Delfzijl meldde zich het bedrijf Purified Metal Company (PMC) en bedrijventerrein Fivelpoort verwelkomde BMN Bouwmaterialen. Naast de diverse nieuwe bedrijvigheid in de Groninger havens gaat het ook goed met de bestaande klanten.

De eerste gronduitgifte in 2018 is alweer een feit: er werd 0,5 hectare grond verkocht aan Wijnne Barends in de Eemshaven. Daarnaast zijn er diverse bedrijven zoals BioMCN, Chemcom, PQ Zeolyst, KBM Master Alloys, EEW, PPG, Sealane, TenneT, Wijnne Barends en Holland Malt die gaan uitbreiden of al aan het uitbreiden zijn. Een mooie opsteker voor de havens én het totale Eemsdeltagebied is de doorstart van het Delfzijlse Aluminiumbedrijf Aldel.

Groene groeikansen

Groeikansen liggen – in lijn met de Havenvisie – vooral op het ‘groene vlak’. De aandeelhouders van Groningen Seaports hebben recentelijk toestemming gegeven voor een 49 procent deelname in zonnepark Sunport Delfzijl. Met dit aandeelhouderschap krijgt Groningen Seaports grip op de uitgifte van groene energie die in toenemende mate de vestiging van nieuwe bedrijvigheid in de regio bepaalt.
Groningen Seaports heeft een begin gemaakt met de aanleg van een waterstofinfrastructuur in 2017 op het terrein van AkzoNobel. Het gaat hier om een zeer bijzondere kunststofleiding, ontworpen door eigen medewerkers. Uniek in de wereld van waterstof. Binnenkort kunnen de eerste bussen en auto’s er waterstof tanken. Andere toepassingen en vergroting van de infrastructuur zullen volgen. (Lees hierover het artikel elders op deze website)

Met het Project ZERO hoopt Groningen Seaports in 2030 samen met de diverse bedrijven in het havengebied een CO2 reductie van 49 procent te hebben bereikt om het stempel groene haven te kunnen dragen en hiermee een internationale voorlopers positie te behalen. Naast de aandacht voor de (groene) bedrijvigheid is er uiteraard ook aandacht voor het milieu. Zo zijn er in het kader van Eems Dollard 2050 natuurprojecten gestart als kleirijperij, Marconi en de dubbele dijk bij Holwierde.

Werkgelegenheid

Groningen Seaports hoopt de stijgende én succesvolle lijn in 2018 te kunnen doorzetten waarbij aandacht voor de werkgelegenheid een belangrijk speerpunt zal blijven. Gelet op alle ontwikkelingen is het daarbij vooral een uitdaging om over voldoende geschoold personeel te beschikken. Dat blijft een punt van zorg en daarom zal het havenbedrijf haar verantwoordelijkheid nemen en helpen bij het actief werven van jonge mensen voor werk en opleidingen in haar havens.

Bron: Groningen Seaports

Petrochem 4, 2021

28 mei 2021

nieuws

Shell en Enerkem willen kerosine uit afval maken

AGENDA

Deltavisie
Deltavisie 2021: Smart

Wanneer 17 Jun 2021
Locatie Online - live vanuit Rotterdam Ahoy