nieuws

Havenbedrijf Rotterdam schrapt banen voor rendement

Publicatie

10 dec 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

ROTTERDAM – De komende vier jaar verdwijnt tien tot vijftien procent van de banen bij het Havenbedrijf Rotterdam NV, dat begin dit jaar is verzelfstandigd.
Op dit moment werken er 1.300 mensen. Het schrappen van de banen, waarop president-directeur Hans Smits al had gezinspeeld bij de presentatie van de halfjaarcijfers, past in de strategie om het rendement op het geïnvesteerd vermogen op 8,5 procent te brengen. Bovendien wordt gemikt op een jaarlijkse groei van de omzet met vier procent. De operationele kosten blijven gelijk. Ook bedrijfslasten worden op hetzelfde niveau gehouden. De inkomsten zullen daardoor harder stijgen dan de uitgaven, wat de financiële positie ten goede komt.
Dit is nodig om de kosten voor aanleg van Maasvlakte 2 op te kunnen brengen en om klanten een goede prijs-kwaliteitverhouding te kunnen bieden. Ook moet worden voldaan aan de dividendafspraken met de gemeente Rotterdam en het Rijk (vanaf 2006).
Het Havenbedrijf wil over vier jaar bij de top- 20 van Nederlandse werkgevers horen door aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en ruimte voor ontwikkeling van medewerkers. De or moet nog formeel instemmen met het banenverlies. Onduidelijk is of de reductie leidt tot gedwongen ontslagen en welke banen er verdwijnen. Het afstoten van taken wordt niet overwogen, aldus een woordvoerder.
De aangekondigde reorganisatie komt enkele dagen na het bericht dat twintig managers bij het havenbedrijf uit de hoogste ambtenarenschalen worden getild. Daarover is in de Rotterdamse gemeenteraad bij PvdA en Leefbaar Rotterdam, de grootste fracties, beroering ontstaan. Rotterdam is tot 1 januari 2006 de enige aandeelhouder van het Havenbedrijf, daarna neemt het Rijk voor een derde deel in het bedrijf. Hans Smits geeft vandaag in de raad een toelichting op zijn plannen.
Behalve verbetering van het rendement streeft het Havenbedrijf naar een grotere klanttevredenheid. Dat moet resulteren in meer overslag en vergroting van het marktaandeel in sectoren als de containeroverslag en energie. Op het gebied van luchtkwaliteit is een taskforce ingesteld die kijkt waar het Havenbedrijf kan bijdragen aan verbetering van die luchtkwaliteit om daarmee verdere ontwikkeling van de haven veilig te stellen. Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden dat bedrijven door financiële prikkels gestimuleerd worden schone transportmogelijkheden of productiemethoden te gebruiken.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Roel Jolling is Plant Manager of the Year 2022

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.