nieuws

Hoge concentratie gifstoffen in matrasschuim BASF

Publicatie

13 okt 2017

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

schuim

Het Duitse chemieconcern BASF waarschuwde begin oktober fabrikanten dat er mogelijk ruim een maand lang een te hoge concentratie dichloorbenzeen terecht zou zijn gekomen in een component van schuimvulling voor onder andere matrassen. Matrasfabrikanten binnen en buiten Duitsland legden de productie onmiddellijk stil. Inmiddels verzekert BASF dat er geen gezondheidsgevaar is.

BASF stelde begin oktober fabrikanten op de hoogte dat er mogelijk door een productiefout tussen 25 augustus en 29 september een te hoge concentratie dichloorbenzeen terecht zou zijn gekomen in het TDI dat BASF produceert en dat verwerkt wordt in polyurethaanschuim. Polyurethaanschuim is de meestgebruikte vulling voor matrassen van alle soorten. PU-schuim is de basis voor koudschuim, maar wordt ook verwerkt in traagschuim-, pocketvering- en binnenveringsmatrassen.

Vluchtige stof

BASF benadrukt dat het dichloorbenzeen dat gebruikt wordt snel vervliegt. Omdat het niet de enige vluchtige stof is die in (matras)schuimvulling gebruikt wordt, is het beter om een nieuwe matras eerst grondig te luchten voor je hem in gebruik neemt en opdekt.

Het chemieconcern is in nauw contact met de relevante verenigingen voor matrassen en schuimproducenten om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Het is nog onduidelijk hoe de productiefout heeft kunnen plaatsvinden.

 

Bron: Consumentenbond en BASF

Petrochem 4, 2020

26 mei 2020

nieuws

Lennard Luijt: 'Offshore kweekvijver transitie'

AGENDA

Congres Gevaarlijke Stoffen

10-09-2020 Atlas Theater, Emmen

Nationaal Congres BRZO

29-10-2020 Van der Valk Exclusief, Utrecht

Kunststoffen 2020

02-12-2020 NH Conference Centre Koningshof, Veldhoven


Deltavisie 2020

Wanneer 3 Sep 2020
Locatie Innovatiekracht, Plaatweg 15, 3202 LB Spijkenisse

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.