nieuws

Waar in Europa investeert Ineos 2,7 miljard euro?

Publicatie

4 jul 2018

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

ethaankraker, project

Ineos investeert 2,7 miljard euro in een ethaankraker en een propaandehydrogeneringsfabriek. De beslissing waar deze fabrieken komen te staan, is nog niet genomen, maar ze worden samen gebouwd, ergens aan de kust in Noordwest-Europa.

Het zal de eerste nieuwe kraker in Europa zijn sinds twintig jaar. Het is eveneens de grootste investering in de Europese chemische industrie sinds jaren. Dat geldt overigens ook voor Ineos, want het bedrijf heeft nooit eerder zo’n grote investering gedaan.

Al eerder was bekend dat het concern in Europa een propaandehydrogeneringsfabriek wilde bouwen. Daarbij werd Antwerpen specifiek als mogelijke vestigingsplaats genoemd. En vorige maand maakte Ineos nog plannen bekend om de capaciteit van zijn krakers in Grangemouth (Schotland) en Rafnes (Noorwegen) fors uit te breiden tot elk meer dan een miljoen ton per jaar. Bij die bekendmaking zei Jim Ratcliffe, oprichter en voorzitter van Ineos: ‘Bij elkaar is dit het equivalent van het bouwen van een nieuwe kraker van wereldformaat in Europa.’ Voor deze laatste optie heeft Ineos nu dan dus toch gekozen.

Grote behoefte

Ineos produceert momenteel bijna 4,5 miljoen ton etheen en propeen in Europa, maar is nog steeds de grootste afnemer van die twee bouwstenen in de regio. Als het nu aangekondigde megaproject over vier jaar zal zijn afgerond, voorziet het bedrijf veel meer zelf in de grote behoefte aan etheen en propeen.

De propaandehydrogeneringsfabriek zal 750.000 ton propaan per jaar omzetten in propeen. De capaciteit van de kraker is niet bekend gemaakt, maar de uitbreiding van de krakers in Grangemouth en Rafnes kwam neer op 900.000 ton etheen per jaar extra productiecapaciteit.

Schaliegas

Ratcliffe benadrukt dat deze investeringen alleen mogelijk zijn geworden doordat Ineos eerder enorm heeft geïnvesteerd in acht speciale schepen. Het bedrijf stak twee miljard dollar in zijn Dragon Ships-programma, waarmee het jaarlijks meer dan 800.000 ton ethaangas bij -90 graden Celsius uit de Verenigde Staten naar Europa kan importeren. Mocht Ineos voor de mega-investering Antwerpen of Rotterdam kiezen, dan heeft die haven dat indirect te danken aan de schaliegasrevolutie in Amerika.

Lees hier over de eerder gebouwde ethyleenterminal van Ineos in Antwerpen.

En hier over een andere mogelijke investering van Ineos in Antwerpen

 

Petrochem 11, 2019

5 november 2019