nieuws

Irak binnen twee maanden om tafel met Westerse oliebedrijven

Publicatie

8 mrt 2006

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

BAGDAD – Irak gaat binnen nu en twee maanden met westerse oliemaatschappijen om de tafel zitten om te kijken hoe de olievelden in het Arabische land het best ontwikkeld en benut kunnen worden. Dat zei de Iraakse minister van Oliezaken Hoessein al-Shahristani woensdag.
Olie vormt een belangrijke bron van inkomsten voor de wederopbouw van Irak. Al-Shahristani wil dat het land in de komende vier jaar 4,3 miljoen vaten olie per dag (van 159 liter) produceert. In 2015 moet het productieniveau zelfs op zes tot acht miljoen vaten per dag liggen. Om het gewenste niveau te halen zullen de olieconcerns flink moeten investeren in de Iraakse olie-industrie. In de afgelopen maand produceerde Irak 1,6 miljoen vaten per dag.
De minister heeft al van diverse Amerikaanse en Europese olieconcerns toegezegd gekregen dat ze aan de slag willen in Irak, ook al werkt men nog aan een oliewet. De minister verzekerde dat de wet- en regelgeving omtrent olie eind dit jaar van kracht zal zijn.
Het land heeft volgens schattingen een bewezen oliereserve van 115 miljard vaten, de op twee na grootste ter wereld. De Iraakse olie-industrie heeft echter ernstig te lijden onder jaren van achterstallig onderhoud, aanslagen op oliepijpleidingen door opstandelingen en een gebrek aan investeringen.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Roel Jolling is Plant Manager of the Year 2022

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.