nieuws

‘Isobutanol uit houtpulp is commercieel gezien haalbaar’

Publicatie

4 nov 2016

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Isobutanol is een molecuul dat de basis vormt voor veel producten uit de chemische industrie, zoals paraxyleen voor PET-flessen, brandstoffen, diesel, kunstrubber en fijnstof-onderdrukkers (GTBE). Normaal gesproken wordt de stof uit fossiele grondstoffen gewonnen, maar er zijn ook allerlei biobronnen. Eerder onderzocht het IBPR al of het rendabel was isobutanol uit suiker of bietenpulp te winnen, maar dat bleek niet het geval.

Rendabel

Volgens het nieuwe onderzoek is houtpulp dus een rendabele bron. De onderzoekers testten met succes alle stapjes van de waardeketen, van grondstof tot eindproduct. Daarnaast berekenden zij op basis van een specifiek procesontwerp de technische haalbaarheid van een full-scale bioraffinaderij en ontwikkelden ze een ontwerp voor een dergelijke plant, waar isobutylacetaat, GTBE en lignine kunnen worden geproduceerd uit houtpulp. De investeringen die hiervoor nodig zijn zouden binnen zes jaar kunnen worden terugverdiend. De onderzoekers doen daarom de aanbeveling de commerciële toepassingen door te ontwikkelen in een pilotplant in de Rotterdamse haven. Voor de ontwikkeling daarvan gaat IBPR nu een businessplan opstellen.

Biobrandstof

Wereldwijd investeren meerdere partijen in (onderzoek naar) de productie van biobutanol, dat vooral wordt gebruikt als biobrandstof voor bijmenging bij reguliere brandstoffen. Zo werken BP en Dupont samen in de joint venture Butamax, die biobutanol haalt uit onder meer suikerriet. De onderneming produceert daarmee een biobrandstof die tot zestien procent kan worden bijgemend in reguliere benzine. Het Amerikaanse biochemiebedrijf Gevo produceert isobutanolbrandstof die kan worden bijgemend bij schepen en vliegtuigen. In vergelijking met de biobrandstof bio-ethanol heeft biobutanol een hogere verbrandingswaarde en is het beter voor motoren.

Subsidie

Het IBPR is een consortium dat in 2013 werd opgericht in het kader van het programma ‘Transitie naar de groene chemie in Rotterdam’. Initiatiefnemers zijn Havenbedrijf Rotterdam en Deltalinqs. Andere leden van het consortium zijn: BE-Basic Foundation, AVR, Corbion, ECN, GEVO, Sweco, Procede, TU Delft, Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit en ZirkTechnology. Het platform wordt ondersteund door de provincie Zuid-Holland. De provincie ondersteunde het nieuwste onderzoeksproject met een bijdrage van 470.000 euro.

Petrochem 4, 2021

28 mei 2021

nieuws

Shell en Enerkem willen kerosine uit afval maken

AGENDA

Deltavisie
Deltavisie 2021: Smart

Wanneer 17 Jun 2021
Locatie Online - live vanuit Rotterdam Ahoy

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.