nieuws

Kunstmestfabriek wint ammoniak uit afvalwaterstromen

Publicatie

23 okt 2019

Categorie

Watervisie

Soort

nieuws

Tags

ammoniak, stikstof

Een Europees consortium onder leiding van Wetsus bouwde een proefinstallatie om stikstof uit reststromen op te werken naar hoogwaardige kunstmest. Kennisconsortium Newbies gebruikt een elektrochemisch proces om ammoniak af te scheiden van percolaat, digestaat, urine of mest. Vervolgens slaat men het stikstof op als ammoniak, dat als basis voor kunstmest kan dienen.

Binnen het Europese kennisconsortium Newbies, wat staat voor Nitrogen Extraction from Water By an Innovative Electrochemical System, werken W&F Technologies, Wetsus, Evides Industriewater en het Catalaanse waterinstituut ICRA samen. De projectpartners bouwden een mobiele kunstmestfabriek in een zeecontainer. Deze fabriek wint vanuit verschillende afvalstromen verschillende voedingstoffen terug. De afvalstromen kunnen digestaat, menselijke urine, maar ook percolaatwater zijn. Voorbeelden van voedingsstoffen zijn ammoniak, nitraat en fosfaat.

Elektrolyse

Via een elektrolyseproces in combinatie met een membraan kan de kunstmestfabriek ammoniak strippen uit afvalwaterstromen. De positieve ammoniakionen worden naar een negatieve pool getrokken, het membraan laat selectief alleen de positieve ionen door. Het ammoniak is nog wel zeer vluchtig. De onderzoekers stabiliseren het door de ph te neutraliseren met behulp van zwavelzuur.

Kunstmest

Het consortium wil van dierlijke mest kunstmest maken. Dat vermindert het mestoverschot en vermindert de behoefte aan kunstmest geproduceerd met gebruik van fossiele energiebronnen. Het afgelopen jaar ontwikkelde en bouwde het consortium de mobiele fabriek in Nederland. De eerste testrondes op echt afvalwater zullen binnen enkele weken plaats vinden in Spanje. Daarna zal de installatie terug naar Nederland verhuizen om zijn werking bij verwerking van urine en percolaatwater te bewijzen.

Bron: Wetsus

Petrochem 7, 2020

3 november 2020

nieuws

Petrochem novembernummer: Van bruut geweld naar verfijnde innovatie

AGENDA

Nationaal Congres BRZO

29-10-2020 Van der Valk Exclusief, Utrecht

Kunststoffen 2020

02-12-2020 NH Conference Centre Koningshof, Veldhoven


Eemsdeltavisie 2020

Wanneer 6 Nov 2020
Locatie Online - live vanuit het Forum in Groningen