nieuws

Lekkende opslagtank BP zorgt voor overlast

Publicatie

18 nov 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

AMSTERDAM – Het overpompen van de benzine uit de lekkende brandstoftank op de terminal van BP in het Westelijk Havengebied in Amsterdam duurt nog zeker heel de dag. Dat schat een woordvoerder van de brandweer vrijdagochtend. De brandweer werkt sinds donderdag met man en macht om een defecte tank met ongeveer 35 miljoen liter vloeistof leeg te maken.
De hulpdiensten kregen de melding rond 18.00 uur binnen. Onmiddellijk zetten ze de wijde omgeving van de Hornhavenweg af. Volgens de brandweerwoordvoerder is er geen risico voor de omgeving. Over de oorzaak is nog niets bekend.
De brandweer pompt de tank nu preventief leeg. Het leegpompen zou dertig uur in beslag nemen. De enorme tank van twintig meter hoog en zestig meter doorsnede bevatte 35 miljoen liter benzine. De volledige capaciteit van de tank is vijftig miljoen liter.
De benzine moet heel voorzichtig naar een andere tank worden overgepompt. Het mag niet in aanraking komen met statische elektriciteit of andere ontstekingsbronnen. Een van de veroorzakers van statische elektriciteit is onweer. De brandweer houdt daarom nauw contact met het KNMI.
Brandweer en BP hebben schuim moeten aanschaffen van andere leveranciers om voldoende blusmateriaal voorhanden te hebben in geval het misgaat. Ook staan er blusboten klaar. In totaal werken momenteel dertig brandweerlieden in het gebied.
De brandweer zoekt de oorzaak van de lekkage in het deksel van de tank. Het drijvende deksel is blijven hangen, waardoor het de brandstof niet meer naar beneden drukt. Het gevolg was dat de brandstof steeg en over de rand gulpte. Rondom de tank ontstond daardoor een plas. Hoeveel benzine die plas omvat, kon de woordvoerder niet zeggen. Uit de wijde omgeving kwamen klachten binnen over benzinelucht.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.