nieuws

Nederlandse chemie verwacht goedkeuring REACH

Publicatie

17 nov 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

STRAATSBURG – De Nederlandse chemische industrie is blij dat donderdag een einde komt aan bijna acht jaar onzekerheid over een Europese testplicht van tienduizenden chemische stoffen.
De test- en registratieplicht krijgt donderdag vrijwel zeker goedkeuring van het Europees Parlement. 'Veel ondernemers zitten te wachten op een besluit, zodat ze zich kunnen voorbereiden en beginnen', zei Dirk van Well, beleidsmedewerker van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) woensdag in de gangen van het parlement.
Het plan houdt in dat bedrijven alle circa 100.000 chemische stoffen laten registreren. Enkele tienduizenden moeten eerst een test ondergaan op hun gevolgen voor mens en milieu. Onveilige stoffen kunnen worden verboden, zodat Europa gezonder en schoner wordt.
'Met het huidige voorstel kan de Nederlandse industrie best leven', zei Van Well. Het oorspronkelijke plan kostte de circa driehonderd bedrijven in deze sector zo’n 750 miljoen euro over een periode van elf jaar. 'Dankzij wat aanpassingen is dat met 100 tot 200 miljoen euro verlaagd.'
Nederland telt circa driehonderd chemische bedrijven en vestigingen. Ongeveer 75.000 werknemers werken aan een jaaromzet van 35 miljard euro. Dat is ongeveer 5 procent van de chemische industrie in Europa, die nu nog de grootste in de wereld is.
De chemische sector is wel al enige tijd langzaam bezig te verhuizen van Europa naar andere werelddelen, vooral het Verre Oosten. 'Dit voorstel zal niet helpen om die trend te keren', zegt Van Well. 'Het leidt immers tot meer kosten in Europa; China heeft deze regeling niet.'
De nieuwe regeling treft vooral de middelgrote en kleinere bedrijven in de Europese chemie, verwacht Van Well. Producenten die veel kleine stoffen maken, zijn relatief duur uit: zij moeten meer registraties en onderzoeken laten doen of vervangende stoffen zoeken dan fabrikanten van een enkele veelgebruikte stof. 'Het kan best zijn dat enkele stoffen dan van de markt verdwijnen', zegt Van Well.
Het 1200 pagina’s tellende voorstel voor de Registratie, Evaluatie en Autorisatie (REACH) van chemische stoffen moet later nog de goedkeuring krijgen van de EU-landen. Dat gebeurt naar verwachting binnen enkele maanden.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.