nieuws

North Sea Port onderzoekt haalbaarheid buisleidinginfrastructuur

Publicatie

12 jul 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

CO2-uitstoot, waterstof

Het havengebied van North Sea Port onderzoekt de haalbaarheid, vormgeving en uitrol van een grootschalige buisleidinginfrastructuur. Die leidingen zijn van belang om de CO2-uitstoot in het grensoverschrijdende havengebied te verminderen en de transitie naar een circulaire economie mogelijk te maken. Het onderzoek loopt tot 30 juni 2019.

Als het havengebied North Sea Port in de toekomst een aantal grensoverschrijdende projecten op poten wil zetten om CO2 te transporteren en een alternatieve bestemming te geven, dan is een grootschalige buisleidinginfrastructuur noodzakelijk. De leidingen kunnen ook worden gebruikt om waterstof te verdelen of om bijvoorbeeld de restgassen van ArcelorMittal in te zetten als grondstof bij Dow Chemicals.

De buisleidinginfrastructuur zal naar verwachting ook een positieve impact hebben op de leefbaarheid van de havenregio, want hoe meer transport via de leidingen, hoe minder er over de weg en het water gaat. Daarnaast zal het netwerk aan buisleidingen ook nieuwe bedrijven aantrekken en de concurrentiepositie van de bestaande industrie versterken, wat tot extra werkgelegenheid kan leiden.

Stakeholders

Het onderzoek Clean Underground Sustainable Transport, of kortweg CUST-project, is een gezamenlijk initiatief van North Sea Port, de Stad Gent, Smart Delta Resources, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen, de Provincie Zeeland en de ministeries van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Infrastructuur en Waterstaat (I&W) in Nederland.

Voor de studie is 175.000 euro gereserveerd. De voorlopige gunning van de studie is naar een consortium van Royal HaskoningDHV, CE Delft, Sitech en M-Tech gegaan. Voor de studie wordt een klankbordgroep met relevante stakeholders opgezet. Hierin zullen bedrijven als ArcelorMittal, Zeeland Refinery, Dow Chemicals, Engie, Gasunie en LS Ned deelnemen.

Lees ook ons artikel over het project Steel2Chemicals van ArcelorMittal en Dow Chemicals.

Petrochem 5, 2019

21 mei 2019

Deltavisie
Deltavisie 2019: The Human Element

Wanneer 20 Jun 2019
Locatie Innovatiekracht, Plaatweg 15, 3202 LB Spijkenisse