CO2 als grondstof voor de chemie. Van probleem naar oplossing. Er wordt inmiddels veel over geschreven en er lopen enkele projecten onder andere in Duitsland. In Nederland lijkt BioMCN met haar nieuwste investering de leiding te nemen op dit gebied. Door CO2 te binden aan haar restgas waterstof kan het extra groene methanol produceren. BioMCN is met dit project een van de finalisten van de Northern Enlightenmentz verkiezing. Een verkiezing die de industrie in de noordelijke provincies in Nederland wil inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties.
Wie zit erachter?
Het chemiebedrijf BioMCN, dat sinds 2015 een volle dochter is van OCI Nitrogen. In Delfzijl produceert BioMCN methanol uit aardgas. Op basis van groengas-certificaten mag het bedrijf een deel van de productie toch groen noemen. Door inzet van dit groen gas voldoet dit deel aan de eisen voor de bijmenging in brandstoffen. Een groeiende markt, te meer omdat in 2020 de verplichte bijmenging naar tien procent wordt opgeschroefd.
Wat doet het nieuwe proces?
Waterstof was bij BioMCN tot voor kort een restproduct van de productie van methanol uit methaan. Door waterstof aan CO2 te binden, is extra groene methanol te maken. Door een molecuul kooldioxide (CO2) aan drie moleculen waterstofgas (H2) te binden, ontstaat een molecuul methanol (CH4O) en een molecuul water (H2O). Dat betekent dat twee derde van de reststroom waterstof in methanol wordt omgezet. Afgelopen voorjaar maakte het bedrijf de investering in dit proces bekend en inmiddels is op deze manier de eerste methanol geproduceerd.
Hoe groen is deze omzetting?
Een eis om methanol groen te mogen noemen is dat er meer dan vijftig procent CO2 bespaard is ten opzichte van fossiele productie. Het is dus ook zoeken naar de meest optimale mix. Zo mag H2 als restproduct van een proces met aardgas als grondstof niet het label groen dragen. Op korte termijn lijkt het de beste optie om het aandeel groen gas in de feedstock te vergroten.
Wat is de volgende stap?
Het project van BioMCN kan een vliegwiel zijn naar een nog veel groenere productie van methanol. Dat kan dus bijvoorbeeld door het aandeel biogas in de feedstock te verhogen, maar ook door nog meer CO2 te binden aan waterstof.
Op den duur is het zelfs mogelijk dat dit ‘bijproces’ het hoofdproces van BioMCN wordt. Dan kan alsnog meer waterstof wordt ingezet, dat duurzaam is geproduceerd door bijvoorbeeld elektrolyse van water met duurzaam opgewekte stroom. Het huidige project kan dus in Noord-Nederland een belangrijke rol spelen in de transitie naar grootschalige inzet van waterstof en een verstevigde inzet van elektrochemie.
Ook onderzoekt BioMCN de optie om zelf te investeren in een biomassavergister die zowel biomethaan als CO2 produceert.
Waarom moet BioMCN de Northern Enlightenmentz winnen?
Al jaren staat BioMCN te boek als een innovatief bedrijf, dat niet altijd de wind mee had. Maar ondanks lastige marktomstandigheden en wisselingen van eigenaren, heeft het zich staande gehouden en is niet opgehouden om te innoveren. Met deze nieuwe ontwikkeling waarbij CO2 als grondstof wordt ingezet en de reststroom waterstof niet langer wordt verbrand, maar een hoogwaardigere toepassing krijgt, laat het bedrijf weer zien dat het vooroploopt. Bovendien bereidt het bedrijf de weg voor duurzamere chemische routes als elektrochemie met grondstoffen uit de nabije omgeving.
De andere finalisten van de verkiezing zijn HeatMatrix en de samenwerking tussen ESD-SIC en ENGIE.