Winnaar 2018

Tijdens het Eemsdeltavisiecongres zijn havenbeheerder Groningen Seaports en producent van kunststof buizen Pipelife uitgeroepen tot winnaar van de Northern Enlightenmentz 2018. Zij wonnen met hun infrastructuur voor waterstof. Bijzonder is dat de leidingen van kunststof zijn. De twee bedrijven zijn hiermee een duurzaam voorbeeld voor de noordelijke provincies.

Groningen Seaports en Pipelife gaan samen een infrastructuur voor het transport van groene waterstof aanleggen in Delfzijl en de Eemshaven. Pipelife levert de gasbuizen en Groningen Seaports zorgt voor de aanleg. Waterstof kan een belangrijke oplossing bieden voor fluctuaties in het groene energieaanbod. De inzet van waterstof is echter nog erg duur. Het gebruik van kunststofleidingen kan de kosten van waterstof significant verlagen. Lees hier een uitgebreid artikel over het project.

In de finale namen zij het op tegen Stercore en Enerpy. Stercore maakt van mest en digestaat uit co-vergisters duurzame energie en koolstof, zonder dat hierbij afvalstoffen ontstaan. Enerpy zet organische reststromen om in grondstoffen met behulp van radiolyse, een technologie die gelijkenissen heeft met pyrolyse.

Met de Northern Enlightenmentz verkiezing willen we de noordelijke provincies inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties. En willen we innovaties en processen een duwtje in de rug geven.

Een vakjury heeft voor 60 procent de punten verdeeld, daarnaast mochten ook bezoekers van Eemsdeltavisie hun stem uitbrengen (telt voor 20 procent) en via internet konden mensen stemmen (telde ook voor 20 procent mee).

Finalisten Northern Enlightenmentz 2018

Welke innovatie uit het noorden kan de groene industriële revolutie veroorzaken? Tijdens de Northern Enlightenmentz verkiezing gaan we op zoek naar hoopgevende innovaties. Dit jaar strijden Enerpy, Groningen Seaports/Pipelife en Stercore om de titel. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het congres Eemsdeltavisie op 17 oktober in Delfzijl.

Met de verkiezing willen we de noordelijke provincies van Nederland inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties en willen we de bedrijven die meedoen een duwtje in de rug geven.

Radiolyse

Ook dit jaar hebben we weer drie mooie innovaties die meedoen aan de verkiezing. De eerste is Enerpy, een bedrijf dat zich richt op het herwinnen van grondstoffen en energie uit problematisch organisch afval. Denk daarbij aan biomassa, plastics, huishoudelijk afval, bedrijfsafval en oude autobanden. Eigenlijk alles waar een koolstof in zit, kan Enerpy met een gepatenteerde technologie omzetten in carbon, olie en gas.

Kunststof waterstofnet

De tweede finalist is Groningen Seaports samen met producent van kunststof buizen Pipelife. Zij willen een infrastructuur voor het transport van groene waterstof aanleggen in Delfzijl en de Eemshaven. In eerste instantie wordt vier kilometer aan infrastructuur aangelegd. Het doel is om binnen een jaar tijd de leiding te realiseren. Vernieuwend daarbij is het gebruik van kunststofleidingen, die de kosten significant kunnen verlagen zowel voor de aanschaf en aanleg.

Groen gas uit mest

De derde finalist is het Drentse bedrijf Stercore, dat er in is geslaagd om met een innovatieve technologie duurzame energie en koolstof te produceren uit mest en digestaat. Bijzonder is dat hierbij alle reststoffen worden hergebruikt. Andere producenten van groen gas hebben nog steeds te maken met afvalstoffen, die nog moeten worden verwerkt. De kosten daarvan kunnen zo maar hoger liggen dan de opbrengsten.

Lees meer…

beeldmerk-enlightenmentzWat zijn Northern Enlightenmentz?

Enlightenmentz zijn lichtende voorbeelden voor een duurzame toekomst. Niet alleen duurzaam maar ook mooi, comfortabel en intuïtief. Samen kunnen ze de groene industriële revolutie veroorzaken.

De Northern Enlightenmentz zijn in het leven geroepen om de noordelijke provincies te inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties. En om innovaties en processen die de groene industriële revolutie kunnen veroorzaken een duwtje in de rug te geven.

Winnaar 2017

BioMCN heeft tijdens EemsDeltavisie 2017 de Northern Enlightenmentz verkiezing gewonnen. Het chemiebedrijf, dat sinds 2015 een volle dochter is van OCI Nitrogen, produceert in Delfzijl methanol uit aardgas. In Nederland lijkt BioMCN met haar nieuwste investering de leiding te nemen op het gebied van CO2 als grondstof voor de chemie. Door CO2 te binden aan haar restgas waterstof kan het bedrijf extra groene methanol produceren.

De Northern Enlightenmentz verkiezing is in het leven geroepen door Industrielinqs pers en platform, uitgever van onder meer het platform Petrochem. De verkiezing is bedoeld om de industrie in de noordelijke provincies in Nederland te inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties. En om innovaties en processen die de groene industriële revolutie kunnen veroorzaken een duwtje in de rug te geven.

De jury vindt het mooi dat een reststroom in hogere toegevoegde waarde weer wordt ingebracht. De waterstof wordt nu gewoon verbrand en straks gaat dat naar het product toe. Het zou volgens de jury een vliegwiel kunnen zijn naar de inzet van groene waterstof. Interessant als in de toekomst het bijproces mogelijk het hoofdproces wordt.

BioMCN nam het in de finale op tegen HeatMatrix en de samenwerking tussen ESD-SIC en ENGIE. De winnaar is gekozen door een vakjury. Deze jury verdeelde 60 van de 100 punten. Daarnaast kon er via internet worden gestemd (20 punten) en de bezoekers van het congres EemsDeltavisie mochten ook stemmen op hun favoriet.

Lees hier een uitgebreid artikel over de investering van BioMCN.

BioMCN, HeatMatrix en Lubrizol, ESD-SIC en ENGIE finalisten 2017

De Northern Enlightenmentz verkiezing is in het leven geroepen om de noordelijke provincies te inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties. En is bedoeld om innovaties en processen, die de groene industriële revolutie kunnen veroorzaken, een duwtje in de rug te geven.

De finalisten zijn: BioMCN dat door CO2 aan haar restgas waterstof te binden, extra groene methanol kan produceren. De tweede finalist is HeatMatrix dat warmte kan terugwinnen uit rookgassen. HeatMatrix heeft een warmtewisselaar van kunststof gemaakt die zelfs in de corrosieve omgeving van CPVC-fabrikant Lubrizol in Delfzijl blijft staan.

De laatste finalist is de combinatie van producent van siliciumcarbide ESD-SIC en energiebedrijf ENGIE. Zij zijn een unieke samenwerking aangegaan waarin Engie mag bepalen wanneer ESD-SIC wel of niet produceert.

Tijdens EemsDeltavisie 2017 wordt voor de vierde keer de Northern Enlightenment of the Year gekozen. De drie finalisten strijden om de eer om zich een jaar lang het meest lichtende voorbeeld voor een duurzame industrie in Noord Nederland te mogen noemen. Ook dit jaar wordt de winnaar gekozen door een onafhankelijke jury (die kan 60 punten verdelen), internetstemmers (20 punten) en bezoekers van EemsDeltavisie (20 punten).

Winnaar 2016

northern-enlightenmentz-winnaar-2016

Geert Laagland (Nuon), Aaldrik Haijer (Water & Energy Solutions), Sjoerd Visser (BASF) en Eertwijn van den Dool (Groningen Seaports)

BASF Heerenveen is vrijdag 16 september 2016 uitgeroepen tot winnaar van de Northern Enlightenmentz 2016 tijdens het congres EemsDeltavisie. Het bedrijf is daarmee een lichtend voorbeeld voor een duurzame toekomst.

BASF Heerenveen wist samen met het jonge bedrijf Water & Energy Solutions een energiereductie van maar liefst 33 procent te realiseren. Dat kon door heel anders naar productieprocessen en utilities te kijken. Zo bleek bij BASF dat de boilers van het fornuis, dat reststoffen uit het productieproces verbrandde, ook stoom produceren. Warmte uit de warmtekracht unit op het terrein was dus helemaal niet nodig. Uiteindelijk is de WKK verwijderd en zijn de absorptiekoelers vervangen door elektrisch aangedreven koelers.

De jury vindt het project van BASF Heerenveen inspirerend, doordat er door anders te kijken snel een energiebesparing is te realiseren. De jury: ‘De komende decennia is en blijft energiebesparing heel belangrijk. Hoe minder energie er nodig is, hoe gemakkelijker het wordt om een groot deel duurzaam op te lossen.