nieuws

Oiltanking neemt terminal in Terneuzen in gebruik

Publicatie

21 okt 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

TERNEUZEN – Het Duitse tankopslagbedrijf Oiltanking heeft een nieuwe terminal in Terneuzen in gebruik genomen. Het is de derde chemische van het bedrijf in de Schelderegio, aldus het Financieele Dagblad vandaag. Met de vestiging zegt Oiltanking over voldoende capaciteit te beschikken om de groeiende behoeftes van de chemiesector in de zogeheten ARA-regio (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) op te vangen. De voormalige Gamatex-terminal in Antwerpen wordt volgend jaar uitgebreid.
Oiltanking investeerde in Terneuzen zeventig miljoen euro in 24 opslagtanks voor chemische producten, in aanlegsteigers voor zee- en binnenschepen en in pijpleidingen naar het nabijgelegen Amerikaanse Dow Chemical. Dow is nu de belangrijkste klant. Volgens Huib Jansen, de algemeen directeur van de Oiltanking-terminals in Antwerpen, Gent en Terneuzen, zal in de toekomst zeker ook voor andere bedrijven worden gewerkt.
De opslagcapaciteit van de terminal in Terneuzen bedraagt 155.000 kubieke meter. Er zijn plannen om uit te breiden tot 340.000 kubieke meter. Daarvoor is een bijkomende investering nodig die kan oplopen tot 125 miljoen euro. Oiltanking verwacht een vergunning tegen eind dit jaar.
Oiltanking zal op zijn terminal allerlei chemie- en fijnchemieproducten lossen en laden in wagons, trucks, lichters en zeeschepen, producten filteren, mengen, koelen en verwarmen en producten verpompen via pijpleidingen of van schip tot schip.
'Terneuzen is onze derde chemische terminal in de Schelderegio', legt Jansen uit. 'We investeerden zwaar in milieuvriendelijke apparatuur. Het is een zogenaamde nul-emissieterminal, waar zo min mogelijk gassen worden geproduceerd en alle gecreëerde gassen worden gerecycleerd.' Volgens Jansen beschikt Oiltanking met zijn bestaande vestigingen over voldoende capaciteit om op de behoeftes van de Benelux-markt in te spelen. 'Dertig jaar geleden startten we in Amsterdam, waar we over een opslagcapaciteit beschikken van een miljoen kubieke meter. In Rotterdam zijn we niet aanwezig, omdat we bewust kiezen voor Amsterdam. We hebben geen plannen in Rotterdam. In de Gentse haven zijn we vooral gespecialiseerd in de opslag van vliegtuigbrandstof voor traders, chemicaliën, petroleum en eetbare oliën.'
Gent heeft een opslagcapaciteit van 700.000 kubieke meter en is net als Antwerpen aangesloten op het pijpleidingennetwerk van de Navo.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.