nieuws

Oliedepot Groot-Brittannië grotendeels verwoest

Publicatie

12 dec 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

LONDEN – Een serie explosies heeft zondagochtend vroeg een groot deel van een oliedepot ten Noorden van de Britse hoofdstad Londen in de as gelegd. De brandweer is in de nacht van zondag op maandag begonnen met het bestrijden van de brand. Circa honderdvijftig brandweerlieden proberen volgens de autoriteiten met een schuimdeken het vuur te doven. Tot dusver beperkte de brandweer zich tot het nathouden van nog niet ontplofte opslagtanks om uitbreiding van het vuur te voorkomen.
De oorzaak van de explosies in het Buncefield-depot bij Hemel Hempstead is nog onduidelijk, maar de politie gaat voorlopig uit van een ongeluk. Er vielen 43 gewonden. De explosies waren tot op een afstand van 140 kilometer te horen en veroorzaakten veel schade in de omgeving. Het gebied rond de Britse hoofdstad ging verborgen onder een enorme rookwolk van 230 kilometer breedte, die ook op radarbeelden duidelijk te zien was.
Brandweercommandant Roy Wilsher van Hertfordshire zei dat hij moest wachten op 250.000 liter schuimconcentraat uit heel het land vóór hij de brand echt kon gaan aanpakken. Het schuimconcentraat wordt gemengd met water uit een kanaal dat drie kilometer verderop stroomt. De brandweer gebruikt 25.000 liter water per minuut uit het kanaal om het vuur te bestrijden. 'Ik verwacht dat de operatie de hele nacht en een groot deel van maandag gaat duren', verklaarde Wilsher.
Slechts zeven van de 26 olieopslagtanks lijken te zijn ontsnapt aan de vlammen. Het Buncefield-oliedepot voorziet een groot deel van Zuidoost-Engeland van brandstof. De olie, benzine en kerosine komen in het depot via ondergrondse pijpleidingen uit tankers die aan de oostkust liggen afgemeerd. Het complex is in handen van Total Oil en Texaco. Ook Shell, British Petroleum en de British Pipeline Agency gebruiken het depot.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.