nieuws

Oliefabriek Lichtervelde produceert ook koolzaadolie

Publicatie

19 jan 2006

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

BRUSSEL – De Oliefabriek Lichtervelde zal naast lijnzaadolie ook koolzaadolie produceren. Afnemer is de biodieselfabriek van Oleon. De Oliefabriek Lichtervelde werd in oktober vorig jaar door brand verwoest, maar wordt heropgebouwd. De nieuwe installatie is voorzien op de productie van zowel lijnzaad- als koolzaadolie. Dat laatste product zal geleverd worden aan Oleon uit Ertvelde, dat koolzaadolie gebruikt als grondstof voor biodiesel. De productie daarvan zal nog dit jaar starten.
Oleon garandeert de afname van alle koolzaadolie die door Oliefabriek Lichtervelde geproduceerd wordt. Het probleem is alleen dat er in Vlaanderen nauwelijks koolzaad geteeld wordt. Vorig jaar verviervoudigde het areaal Vlaams koolzaad weliswaar, maar het blijft met 932 hectare een schaars gewas. In Walloniƫ wordt tienmaal zoveel koolzaad geteeld. De Belgische landbouwsector genereert slechts een paar duizend ton koolzaadolie, terwijl de Oleon-installaties een capaciteit zullen hebben van 95.000 ton biodiesel.
Oliefabriek Lichtervelde zal wel proberen boeren in de omgeving warm te maken voor koolzaad. Ze weten immers al zeker dat de afzet gegarandeerd is. Bovendien geeft de Europese Unie een energiepremie van 45 euro per hectare voor de aanplanting van koolzaad.
Oliefabriek Lichtervelde is een dochter van Hafinco, de familieholding van de familie Haeck. Het bedrijf legde zich tot op heden toe op de productie van lijnzaadolie, een bijproduct van de vlasteelt. Lijnzaadolie wordt gebruikt als grondstof voor verven en drukinkt, maar in toenemende mate ook in voedingsproducten.
Oleon, een afsplitsing van Total, maakt van natuurlijke vetten en oliƫn grondstoffen voor de chemische industrie. Total is nog altijd een belangrijke klant. De oliemaatschappij nam vorig jaar de eerste biodiesel af die Oleon produceerde, toen nog op de bestaande installaties.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.