nieuws

Olieprijs hoger op stillegging Iraakse export

Publicatie

18 jun 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

AMSTERDAM – De olieprijs is vrijdag verder gestegen op berichten dat de export uit Irak tot volgende week stil zal liggen wegens de aanslagen op oliepijpleidingen in het zuiden van het land. Zorgen over de aanvoer worden verder gevoed door een staking van Noorse oliewerkers.
Op de futuresmarkt in New York steeg de prijs voor een vat ruwe olie voor levering in juli met 37 cent naar $ 38,83, het hoogste niveau sinds 8 juni. In Londen klom de prijs voor een vat Brent-olie met 29 cent naar $ 36,50 per vat. Volgens Clare Baxter, woordvoeder van de Amerikaanse troepenmacht in Irak, wordt de uitvoer pas na dinsdag hervat worden.
De olie-export kwam eerder deze week stil te liggen na een explosie bij de zuidelijke Iraakse stad Basra. Het meerendeel van de Iraakse olie wordt normaliter via de noordelijke oliepijplijnen geƫxporteerd. Die oliestrook ligt echter stil door een reeks aanslagen op de leiding bij Kirkuk. De olie-export uit Irak was goed voor 2,6% van de totale aanvoer van olie in mei.
'De dreiging van terroristische aanslagen zal niet verdwijnen, en zal eerder erger dan beter worden,' meent Rob Laughlin, een oliehandelaar in Londen. 'De anarchie kan in Irak de overhand krijgen en nog jarenlang voor problemen zorgen.'
Oliedeskundigen vrezen dat een staking van Noorse oliewerkers de olieprijs verder kan opdrijven doordat de uitvoer daalt. Noorwegen is de op twee na grootste olie-exporteur ter wereld. Het land produceert circa drie miljoen vaten olie per dag. Circa tweehonderd medewerkers van Statoil, Exxon Mobil en ConocoPhilips hebben het werk bij de Snorre en Ringhorne olievelden en het Ekofiskplatform neergelegd. Samen produceren deze velden 455.000 vaten olie per dag. De staking is het gevolg van een mislukt akkoord over pensioenen.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.