nieuws

‘Oliereserves voldoende voor tientallen jaren’

Publicatie

27 sep 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

JOHANNESBURG – De oliereserves in de wereld zijn ruim voldoende om nog tientallen jaren aan de vraag te kunnen voldoen. Dat stelde de Saoedische minister van Oliezaken, Ali al-Naimi, dinsdag op het World Petroleum Congress in Johannesburg.
Volgens al-Naimi zullen de bewezen oliereserves in Saoedi-Arabië binnenkort bijna worden verdubbeld dankzij nieuwe technieken bij het opsporen van olievelden. Hierdoor wordt de bewezen hoeveelheid olie in Saoedi-Arabië met 200 miljard vaten (van 159 liter) vergroot. Nu heeft het land een bewezen reserve van 264 miljard vaten.
'Er zal in de toekomst meer dan voldoende olie zijn om aan de vraag te voldoen. De hoge olieprijzen op dit moment worden veroorzaakt door een gebrek aan raffinagecapaciteit en knelpunten in het productieproces', aldus al-Naimi.
De olieprijs bereikte vorige maand een recordniveau van 70,85 dollar per vat nadat de orkaan Katrina grote schade had aangericht aan olie-installaties in de Golf van Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten.
Saoedi-Arabië gaat flink investeren in de infrastructuur van de olie-industrie. Het land wil de productie van aardolie vergroten tot 12,5 miljoen vaten per dag tegen het jaar 2009. Het koninkrijk trekt daarvoor 50 miljard dollar uit over een periode van vijf jaar. Saoedi-Arabië is de grootste olieproducent ter wereld met een dagelijkse productie van 9,6 miljoen vaten.
Al-Naimi werd gesteund door de president van het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil, Rex Tillerson. Hij zei dat er in de wereld mogelijk nog meer dan drie biljoen vaten olie aanwezig zijn in ondergrondse olievelden, teerzanden en andere wingebieden. Dat zou voldoende zijn om nog dertig tot vijftig jaar aan de vraag te kunnen voldoen, aldus Tillerson.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.