nieuws

Onrust over nationalisatie olie en gas in Bolivia

Publicatie

5 mrt 2006

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

AMSTERDAM – De Europese Commissie, Spanje en BraziliĆ« hebben dinsdag – los van elkaar – hun 'diepe bezorgdheid' uitgesproken over het plan van de Boliviaanse regering om de olie- en gasindustrie te nationaliseren.
'We hoopten dat er eerst een proces van discussie en consultatie zou zijn, voordat deze maatregelen in werking zouden treden', zei een woordvoerder van de Europese Commissie. Aandelen van energiebedrijven die in Bolivia actief zijn, daalden sterk. Uit angst dat president Evo Morales ook de mijnbouwsector wil nationaliseren, verloor mijnbouwbedrijf Apex Silver, dat in Bolivia grote zilvervoorraden bezit, zelfs een derde van zijn beurswaarde. Die angst lijkt gerechtvaardigd, want vice-president Alvaro Garcia kondigde gisteren aan dat buitenlandse mijnbouwbedrijven meer belasting moeten betalen. Onteigening zou niet aan de orde zijn.
Energieconcerns als het Spaanse Repsol en Shell hebben al gezegd opnieuw met de Boliviaanse regering te willen onderhandelen. De Braziliaanse regering kwam gisteren in spoedzitting bijeen, omdat staatsbedrijf Petrobas zwaar getroffen wordt door de plannen en omdat Braziliƫ de helft van zijn gas uit het Andesland betrekt. Morales reageerde onlangs overigens positief op een aanbod van minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken om Bolivia van 'gasexpertise' te voorzien. Morales heeft al jaren grote belangstelling voor de manier waarop in Nederland overheid en bedrijfsleven samenwerken bij de exploitatie van het aardgas.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.