Petrochem februarinummer: Veiligheid is voornamelijk mensenwerk

De eerste Petrochem van het jaar is naar de drukker. En zoals u van ons gewend bent, hier alvast tijdelijk online beschikbaar een preview in de bladerbare versie! Wat leest u in dit nummer? DCMR-directeur Rosita Thé is geen voorstander van centralisatie van veiligheid- en milieutoezicht. Liever ziet ze betrokken maar strenge toezichthouders die met BRZO-bedrijven meedenken hoe ze veiliger kunnen werken. ‘Waar nodig moeten we de stok hanteren, maar als we de veiligheidscultuur in een bedrijf echt willen verbeteren, werkt de dialoog beter.’

En verder:

De overheid moet vaart maken om een klimaatneutrale waterstofmarkt te helpen ontwikkelen. Volgens de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) hebben daarbij investeringen in infrastructuur en het stimuleren van de vraag naar CO2-vrije waterstof prioriteit.

Ineos sloot onlangs zowel met RWE als Engie een zogenoemd power purchase agreement (PPA) af. Kunstmestproducent Yara deed hetzelfde met Ørsted. Hoewel de motivatie en achtergrond van de samenwerkingen verschillen, zijn het wel typische voorbeelden van hoe de industrie integreert met de energiewereld. Hoe ver bedrijven daar in willen gaan, is met name afhankelijk van de flexibiliteit van de productieprocessen.

Een van de doelen van Philippe Engels is om mensen in een veranderende en uitdagende industriële omgeving te begeleiden. De plantmanager van Air Liquide in Rozenburg zit daarvoor op een uitstekende plek, midden in de haven van Rotterdam. Een groeiende omgeving waar hard wordt gewerkt aan de energietransitie.

Thema: Veiligheid

Petrochem 1 verschijnt 16 februari bij de lezer. Bekijk het blad tijdelijk alvast online!

Delen:
Author