nieuws

Petroplus wil dochter naar de beurs brengen

Publicatie

14 mrt 2006

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

ROTTERDAM – Petroplus , dat vorig jaar door de investeringsmaatschappijen Carlyle en Riverstone van de beurs werd gehaald, wil zijn dochterbedrijf 4Gas eind 2006 naar de beurs brengen. De dochter heeft kapitaal nodig voor de bouw van importterminals voor vloeibaar gas.
Vloeibaar gas is populair. Het maakt gastransport per tanker mogelijk. Door lng te importeren wordt het Westen minder afhankelijk van instabiele gaslanden als Rusland en Iran. Voor de import zijn terminals nodig waar het lng weer gasvormig wordt gemaakt.
Op die trend speelt 4Gas in. Maar de bouw van terminals is duur. 'In 2015 willen we zes lng-terminals hebben. Die kosten vier- tot vijfhonderd miljoen euro per stuk. Dat geld moet ergens vandaan komen. Daarom willen we eind dit jaar naar de beurs', zegt bestuursvoorzitter Paul van Poecke van 4Gas. Het bedrijf komt in juli of augustus met meer details over de beursgang naar buiten.
Na de beursexit begin 2005 heeft Petroplus zijn lng-activiteiten in december vorig jaar in een zusteronderneming ondergebracht. 'Lng kun je er niet zomaar bij doen', zegt van Poecke. 'Lng is een groeimarkt. Wij zijn daarin een onafhankelijke partij, zonder relaties met gasproducenten of gasdistributeurs.'
Van de zes lng-terminals die 4Gas wil bouwen, komen er mogelijk twee in Noord-Amerika, drie in Europa en één in Azië. 'Het is onze ambitie om als onafhankelijke terminal operator wereldwijd aanwezig te zijn. We willen grote terminals bouwen. Schaalgrootte telt in deze industrie', zegt Van Poecke.
Op dit moment heeft 4Gas een belang van twintig procent in de in aanbouw zijnde Dragon-terminal in Wales. Verder heeft het bedrijf plannen voor lng-terminals in het Canadese Nova Scotia en in Rotterdam. De locaties voor de overige drie terminals zijn nog onbekend. 'We willen in al onze projecten een meerderheidsbelang hebben.'
Voor de terminal in Rotterdam is 4Gas de vergunningprocedure gestart. Het bedrijf gaat in de eerste fase bovenin de eerder aangegeven bandbreedte van zes tot negen miljard kubieke meter gas per jaar zitten. 'Er is meer interesse van zowel aanbieders als afnemers. De afgelopen winter is de kwetsbaarheid van het Europese systeem aangetoond', zegt Van Poecke, verwijzend naar de gasruzie tussen Rusland en Oekraïne.
Nederland verbruikt jaarlijks 35 miljard kubieke meter aardgas. De capaciteit van de terminal in Rotterdam kan worden verdubbeld naar achttien miljard kubieke meter. Omdat Nederland een groot gasleidingnetwerk heeft, zien deskundigen voor Nederland een functie als 'gasrotonde van Europa' weggelegd. Er zijn meer plannen voor lng-terminals. Ook Vopak en Gasunie willen een terminal bouwen in Rotterdam. Essent en ConocoPhillips willen er een in de Eemshaven.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.