Plant Manager of the Year

logo_pmy_zonder_jaarDe Plant Manager of the Year-verkiezing draagt bij aan een positief imago van de Nederlandse procesindustrie. Dit doet zij door de inspanning en prestaties van plantmanagers te benoemen en te waarderen.  De focus ligt hierbij op veiligheid, gezondheid, milieu, productiviteit, efficiëntie en duurzaamheid. Om dit voor het voetlicht te brengen, verschijnen er interviews met de genomineerden en de winnaar in Petrochem en Chemie Magazine. Ook wordt er van de finalisten een videoreportage gemaakt.

Een vakkundige jury beoordeelt de kandidaten op hun maatschappelijke betrokkenheid, leiderschap en communicatieve vaardigheden. Het publiek mag meebeslissen via een online stemronde en een stemming tijdens Deltavisie. Tijdens het congres presenteren de finalisten zich aan het publiek. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats tijdens het avondprogramma van Deltavisie.

De jury bestaat uit:

  • Jan Zuidam (voormalig DSM-bestuurder)
  • Manon Bloemer (directeur VNCI)
  • Cor Kloet (Voormalig algemeen directeur SPIE Nederland)
  • Niels Smits (production leader Dow Terneuzen en Plant Manager of the Year 2018)
  • Sandra de Bont (directeur VOTOB Academy)
  • Maria van der Heijden (directeur MVO Nederland)
  • Marinus Tabak (Plant manager RWE en Plant Manager of the Year 2019)

De verkiezing van de Plant Manager of the Year wordt sinds 2008 jaarlijks georganiseerd en is een initiatief van het Petrochem platform in samenwerking met de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), Votob, Deltalinqs, Nogepa en het Havenbedrijf Rotterdam.

De winnaar wordt bepaald door:
Het oordeel van een deskundige jury. Zij verdeelt 60 procent van de punten. De rest van de punten komt via internetstemmen (20 procent) en stemmen van bezoekers van het congres Deltavisie (20 procent).

Marinus Tabak verkozen tot Plant Manager of the Year 2019

Marinus Tabak van RWE Eemshaven is donderdagavond 20 juni tijdens het congres Deltavisie uitgeroepen tot Plant Manager of the Year 2019. Daarmee is hij het nieuwe boegbeeld van de Nederlandse industrie. 

‘Actions speak louder than words’ is een uitspraak die de 36-jarige plant manager Tabak vaak gebruikt. ‘Je kunt veel kletsen over de energietransitie, maar het is beter om echt wat te doen. Wij hebben hier een project lopen om van kolen over te schakelen op biomassa en daarmee besparen wij 1,5 miljoen ton CO2 per jaar. Dat is enorm. We laten zien wat we kunnen doen en doen het ook.’ 

Volgens de jury is Tabak een open boek, communicatief zeer sterk, maar luistert hij vooral eerst naar anderen voordat hij ‘zijn’ mening verkondigt. De jury: ‘Hij formuleert zijn standpunten helder en concreet. Zijn werkzaamheden in de lokale politieke hebben hem geholpen om mensen van alle werkniveau’s te bereiken en aan te spreken. Hij is een verbinder en zoekt daarom ook thema’s die mensen bezighouden. In deze tijd waarin de politiek kolencentrales wil sluiten om de CO2-reductie te realiseren, spreekt hij veel met ongeruste mensen die niet begrijpen waarom juist de meest schone centrales moeten sluiten en waarvoor waarschijnlijk zeer vervuilende bruinkoolstroom in het buitenland moet worden aangekocht. Hij kan als geen ander mensen geruststellen en meenemen in zijn gedreven en visionaire ideeën. 

Beeld veranderen
Nu hij de verkiezing heeft gewonnen wil Tabak zich inzetten om het beeld van de industrie te veranderen. ‘Ik wil dat mensen met een positieve blik naar de industrie- en energiesector kijken. Als je nu het publieke debat bekijkt, is het net of wij als industrie niet nodig zijn en alsof mensen er alleen maar last van hebben. Dat is onzin. Wij zijn cruciaal en fundamenteel in de Nederlandse economie. Ik wil dat op een positieve manier belichten en laten zien wat voor rol wij kunnen spelen.’ 

Om het beeld te laten veranderen, moet de industrie volgens Tabak meer laten zien wat ze al doet. ‘We moeten daar veel opener over zijn. We moeten laten zien wat we leveren, wat we kunnen en ook vertellen wat onze uitdagingen zijn. En we moeten hulp vragen aan de maatschappij. We hebben elkaar nodig en die brug moeten we weten te slaan.’ 

Naast Marinus Tabak waren ook Hanno Schouten van Neste Netherlands en Sander Schiereck van Brenntag genomineerd. De jury heeft alle kandidaten bezocht op hun site en heeft zestig punten verdeeld. De overige punten zijn gegeven door internet stemmen (20 punten) en bezoekers van het congres Deltavisie (20 punten). 

Niels Smits (Dow) is Plant Manager of the Year 2018

Niels Smits is donderdagavond 7 juni 2018 tijdens Deltavisie uitgeroepen tot Plant Manager of the Year 2018. De production leader bij Dow Terneuzen heeft de mindset van zijn medewerkers naar een hoger niveau weten te tillen. Met zijn leiderschapsstijl weet hij op allerlei vlakken goede resultaten te bereiken. Communicatie en respect staan daarbij steeds centraal.

De jury over Smits: ‘Niels is rustig, sterk, respectvol en creëert duidelijkheid. Zijn site ziet er qua housekeeping excellent uit. Topprioriteit voor veiligheid en economische performance gaan bij hem hand in hand. Hij heeft mooie successen behaald, ook in het verminderen van de regels. De samenwerking met research, commercie, business en maintenance is onder Niels sterk verbeterd. Hij is sterk gericht op verbeteren, zowel van de plant als van zijn mensen, zoals duurzame inzetbaarheid. Hij heeft de cultuur veranderd van behoudend naar open voor verandering, waarbij de bijdrage van de medewerkers sterk is gegroeid. Niels heeft de site Terneuzen een spiegel voorgehouden en hen laten zien dat verbeteren noodzakelijk en mogelijk was. Hierna heeft hij de organisatie naar verbeteringen geleid. Kortom, Niels is de katalysator van de verandering. Hij heeft de fabriek nieuw leven ingeblazen.’

Met de titel van Plant Manager of the Year op zak wil Smits zich sterk maken voor de chemische industrie als onderdeel van de samenleving en als cruciale hoeksteen van de economie. ‘Het geeft zoveel energie om, met elkaar, technische oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen. De chemische industrie moet een belangrijke rol spelen om die oplossingen te bieden. Dat kunnen we, zeker als we een divers personeelsbeleid voeren. We moeten een doorsnede van de samenleving zijn, iedereen respecteren en erbij betrekken.’

Smits nam het in de finale op tegen Martijn de Gier (Vopak) en Rob Reinartz (AnQore).

Emre Kaya is Plant Manager of the Year 2017

Emre Kaya (36 jaar) is donderdagavond tijdens Deltavisie 2017 uitgeroepen tot Plant Manager of the Year 2017. De site director van chemiebedrijf Organik Kimya heeft de afgelopen jaren met zijn team flinke stappen gezet op het gebied van veiligheid, productiviteit, klanttevredenheid en medewerkertevredenheid.

emre-kaya-organik-kimya-zonder-helmDe jury over Emre Kaya: ‘Vanuit een moeilijke startperiode heeft men hier het tij weten te keren door een rigoureuze aanpak van cultuuroverbrugging en -verandering, een transparante communicatie, een structurele veiligheidsaanpak, opleiding van het personeel en aandacht voor de mens in de organisatie. Dit alles resulteerde in verbetering van de veiligheidscijfers, de productiecijfers, tevredenheid van het personeel en het vertrouwen in de organisatie. Nieuwe investeringen kwamen eraan, zijn opgestart en continue aandacht voor het productieproces resulteert in continue verbetering. Emre is gestart met het invoeren van lean en heeft mooie voorbeelden getoond van verbeterideeën van medewerkers die zijn uitgevoerd. Het is Emre Kaya gelukt om met de juiste passie en dialoog de mensen in de organisatie te bereiken. Hij was dusdanig succesvol dat het Turkse moederbedrijf gedeeltes van zijn ‘Nederlandse’ aanpak overnam.’

Met de titel van Plant Manager of the Year op zak wil Kaya zich sterk maken voor duurzame groei. ‘Bij groei moet je rekening houden met alle aspecten in het bedrijf. Je kan niet alleen maar zeggen dat je vijftig procent meer wilt produceren. Je moet nadenken over investeringen, veiligheid, het milieu, de leveringsketen, tevredenheid van het personeel en investeren in human capital. Voor groei heb je iedereen uit je bedrijf nodig.’

Kaya nam het in de finale op tegen Roelof van Wijk van Avebe en Henk Veldink van Hexion.

De jury bestond uit Jos Benders (voormalig topman Lyondell), Cor Kloet (voormalig directeur SPIE Nederland, Sandra de Bont (directeur Votob), Colette Alma (directeur VNCI), Ronald Hoenen (site manager DSM Dyneema) en Jeroen van Woerden (managing director Kemira en Plant Manager of the Year 2016).

Jeroen van Woerden is Plant Manager of the Year 2016

Jeroen van Woerden van Kemira is donderdag 16 juni 2016 tijdens Deltavisie verkozen tot Plant Manager of the Year 2016. Het is de eerste keer dat een Rotterdamse kandidaat er met de titel vandoor gaat. Iets wat sowieso zou gebeuren, want ook de andere finalisten kwamen uit de Maasstad: Koos Donkers van Vopak en Robert van den Kieboom van Euroliquids Europoort.

Kjeroen-van-woerdenemira is een Fins bedrijf dat producten maakt voor de behandeling van industriewater, onder meer voor de papierindustrie, de olie- en mijnindustrie, en het zuiveren van water van gemeenten.

Met zijn team heeft Van Woerden een proces ingezet waardoor de site veiliger is geworden, een prettigere werkomgeving heeft gekregen en die efficiënter is. Daarnaast heeft het management gezocht naar nieuwe partners om de site te ontwikkelen. Mede hierdoor durfde het moederbedrijf Kemira het aan om weer te investeren in Rotterdam. Er komt een nieuwe plant voor een biobased productieproces. ‘Mijn rol hierin is geweest dat ik alles heb mogen faciliteren en mensen heb mogen enthousiasmeren’, aldus Van Woerden.

De jury van de verkiezing: ‘Jeroen werkt uitgebreid aan de doelstellingen, blijft hierop meten, sturen en dus focussen. De communicatiestructuur naar de medewerkers is zichtbaar aanwezig in de organisatie en bevordert de transparantie en oprechtheid van zijn filosofie.’

De jury bestond uit Jos Benders (voormalig topman Lyondell), Colette Alma (directeur VNCI), Cor Kloet (Voormalig algemeen directeur SPIE Nederland), Ronald Hoenen (site manager DSM Dyneema, Plant Manager of the Year 2015), Frans Scheeren (OCI Nitrogen, Plant Manager of the Year 2014) en Sandra de Bont (directeur VOTOB).