nieuws

Port of Antwerp zet in op methanol uit CO2

Publicatie

4 apr 2019

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

CO2, methanol

Port of Antwerp brengt verschillende spelers uit het havengebied samen voor de duurzame productie van methanol, een belangrijke grondstof in de haven. Het plan is om CO2 af te vangen en met groene waterstof om te zetten in methanol. Het project mikt op vier- tot achtduizend ton methanol per jaar.

Methanol is een belangrijke, multi-inzetbare grondstof voor de chemie. Op jaarbasis verbruikt de haven van Antwerpen zo’n 300.000 ton methanol voor chemische processen en brandstofproductie. ‘Concreet zullen we methanol gaan produceren uit opgevangen CO2 en duurzaam opgewekte waterstof’, licht Didier Van Osselaer, de verantwoordelijke projectmanager bij Port of Antwerp, toe. ‘De CO2 wordt gecombineerd met waterstof die op basis van groene energie wordt opgewekt met behulp van een nieuwe elektrolyse-installatie.’

Om dit te realiseren brengt Port of Antwerp verschillende partijen bij elkaar. Indaver heeft ervaring met het afvangen van CO2, Oiltanking geeft advies rond de logistieke aspecten van methanolproductie en -opslag, en Engie brengt haar kennis van de elektriciteitsmarkt in. Helm-Proman is betrokken met het perspectief op de afname van de geproduceerde methanol en de Vlaamse Milieuholding neemt een deel van de financiering voor haar rekening. Ook meerdere kennisinstellingen zullen zich aan het project verbinden.

Petrochem 6, 2019

18 juni 2019

Deltavisie
Deltavisie 2019: The Human Element

Wanneer 20 Jun 2019
Locatie Innovatiekracht, Plaatweg 15, 3202 LB Spijkenisse