nieuws

Propeenpijpleiding in 2007 in bedrijf

Publicatie

7 jun 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

VENLO – Halverwege juni gaf de Europese Commissie haar goedkeuring aan de staatssteun voor de bouw van de propeenpijpleiding die het consortium EPDC wil aanleggen tussen Duitsland, België en Nederland.
Tussen Antwerpen en Rotterdam wordt gebruik gemaakt van de bestaande propeenleiding van Shell. De nieuwe pijpleiding gaat lopen van Antwerpen, via Tessenderloo, Geleen, Keulen, Moers, oberhousen en Marl. De leiding zal propeen vervoeren die gebruikt wordt voor de productie van polymeren.
In 2001 werd in West Europa 14,7 miljoen ton propeen verhandeld. De helft hiervan wordt gebruikt in het gebied waar de pijpleiding komt te liggen. In Duisburg zal EPDC een ontladingsstation bouwen met een bufferopslag om het propeen aan de oostkant van de pijpleiding te kunnen leveren. Onafhankelijke terminals in Antwerpen zullen op het systeem worden aangesloten. De pijpleiding krijgt een doorsnede van 10/ 12 inch en een maximale operationele druk van 98, 5 barg.
De totale kosten voor de pijpleiding worden tweehonderd miljoen euro. Hiervan is inmiddels tien miljoen uitgegeven. Ongeveer zestig procent van de uitgaven zullen worden gedaan in de regio Noord-Rijn-Westfalen (NRW), het overige in de Benelux. Totaal zal de overheid 45 miljoen euro bijdragen. het grootste gedeelte, 38 miljoen euro, is afkomstig van de regio NRW, Nederland draagt vier miljoen euro bij, Vlaanderen drie miljoen. De Europese Commissie had over een gedeelte van 26 miljoen euro van de subsidie haar twijfels. Zoals gezegd gaf de commissie halverwege vorig jaar het groene licht. Wat betreft de financiën heeft EPDC een tienjarig contract ter waarde van 150 miljoen euro gesloten met Fortis Bank voor de constructie en operatie van de propeenpijpleiding. Rabobank blijft de huisbank van EPDC. Het consortium wordt een Nederlands bedrijf.
De komende maanden zullen de activiteiten van het consortium zich richten op het vergunningentraject in Nederland, België en Duitsland. Inmiddels is het consortium begonnen met het gedetailleerde ontwerp, simulaties en dergelijke. Het consortium verwacht in het derde kwartaal van 2005 te kunnen beginnen met de bouw van de pijpleiding. In het tweede kwartaal van 2007 moet de pijpleiding in gebruik worden genomen. De komende zes maanden zal het consortium nieuwe investeerders uitnodigen aandeelhouder te worden in het publiek-private-project.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.