nieuws

PvdA wil actie Brussel tegen stroomprijzen industrie

Publicatie

30 nov 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

BRUSSEL – De PvdA in het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie actie onderneemt tegen de hoge stroomprijzen in Nederland voor de grote industrie. Door een volgens PvdA-EuroparlementariĆ«r Corbey oneigenlijke toepassing van Europese regels liggen deze prijzen in Nederland 10 tot 25 procent hoger dan toegestaan.
Corbey stelde dinsdag in vragen aan de Commissie dat Nederlandse elektriciteitsbedrijven prijsverhogingen hebben doorgevoerd voor grote klanten uit het bedrijfsleven, om de kosten te dekken voor de rechten die zij moeten betalen om verontreinigend koolstofdioxide (CO2) uit te mogen stoten. 'In 95 procent van de gevallen hebben de stroombedrijven die rechten echter gratis gekregen van de Nederlandse overheid. Dan is er sprake van een verkeerde toepassing van een Europese richtlijn', aldus Corbey.
De PvdA-politica baseert zich op een studie van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en klachten van het bedrijfsleven. Zij stelt dat een verschillende opvatting in de EU-lidstaten over de uitstootrechten de evenwichtige ontwikkeling van de concurrentie tussen bedrijven ook verstoort. Corbey dringt ook aan op snelle actie, omdat anders grote bedrijven die veel stroom verbruiken 'hun poorten zullen moeten sluiten'.
De EU begon vorig jaar met een systeem van het verhandelbare uitstootrechten om de productie van CO2 terug te dringen. Het komt erop neer dat een bedrijf dat aan de modernste eisen voldoet, en dus minder CO2 uitstoot, de mogelijkheid krijgt om emissierechten te verkopen aan bedrijven in eigen land of andere EU-lidstaten die minder ver staan op milieugebied. Volgens Corbey maken de energieproducenten daar nu misbruik van.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.