nieuws

‘REACH-besluit Milieucommissie onevenwichting’

Publicatie

10 okt 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

De VNCI is net als Cefic, de Europese branchevereniging van de chemische industrie, teleurgesteld over de uitkomst van de stemming over REACH in de Milieucommissie van het Europees Parlement. In zijn afweging gaat de Milieucommissie volgens de VNCI voorbij aan een belangrijke doelstelling van REACH, namelijk behoud en verbetering van de concurrentiepositie van het bedrijfsleven.
De milieucommissie stelt voor om de informatievereisten voor stoffen die in kleine volumes (1-10 ton/jaar) worden geproduceerd te vereenvoudigen, maar verzuimt deze verbetering door te voeren voor de categorieën stoffen die worden geproduceerd/geïmporteerd in hoeveelheden van 10 tot 100 ton/jaar. Daarnaast wil de meerderheid van de Milieucommissie een verplichte vervanging van gevaarlijke stoffen. Zelfs als het gaat om geautoriseerde stoffen waarvan de risico's afdoende beheerst zijn.
De Milieucommissie stemde ook in met de bureaucratische procedure waarbij de autorisatieaanvraag iedere vijf jaar herhaald moet worden. REACH dreigt daarmee volgens de VNCI een voor de industrie log, onwerkbaar en erg duur systeem te worden.
De VNCI ondersteunt de recente voorstellen van de Nederlandse CDA-europarlementariër, mw. R. Oomen-Ruijten, om REACH te verbeteren. Zij stelt voor om de registratie voor stoffen die worden geproduceerd of geïmporteerd in hoeveelheden van 10-100 ton/jaar verder te vereenvoudigen. Ook stelde zij voor dat geautoriseerde stoffen waarvan de risico's afdoende beheerst zijn, niet te onderwerpen aan onnodige administratieve verplichtingen.
De VNCI begrijpt niet dat de Milieucommissie niet met de voorstellen van mw. Oomen-Ruijten heeft ingestemd. Positief is dat de milieucommissie heeft besloten om de voorstellen die eerder in ITRE en IMCO zijn gedaan, voor te leggen aan de plenaire sessie van het Europees Parlement. Naar verwachting zal de plenaire behandeling van het REACH-voorstel in het Europees Parlement op 16 november plaatsvinden.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.