nieuws

Reactor moet CO2 en methaan omzetten in benzeen

Publicatie

9 mei 2019

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

CCU, CO2

De Universiteit Utrecht ontwikkelt een reactor die een mengsel van methaan en koolstofdioxide effectief omzet in koolwaterstoffen. Denk daarbij aan aromaten als benzeen. Voor het onderzoek krijgen de onderzoekers een beurs van 1,5 ton.

Nu zijn CO2 en methaan (CH4) beide moeilijk te activeren moleculen. Daardoor kost het veel energie om ze als grondstof te gebruiken voor de chemie. Voor verschillende wetenschappers een interessante uitdaging. Zo wil een team van Utrechtse scheikundigen onder leiding van professor Bert Weckhuysen een efficiënter proces ontwikkelen dat direct methaan en kooldioxide omzet in hoogwaardige chemicaliën. Daartoe wordt een zogenaamde zeoliet ZSM-5 membraanreactor ontwikkeld. Deze reactor kan een mengsel van CH4 en CO2 effectief omzetten in koolwaterstoffen, met name aromaten zoals benzeen.

150.000 euro

Voor dit onderzoek ontvangt de Universiteit van Utrecht een Proof of Concept-subsidie van 150.000 euro van de European Research Council (ERC).Deze beurzen zijn bedoeld om de commerciële en innovatieve potentie van door de ERC gefinancierde onderzoeksprojecten te verkennen.

Petrochem 6, 2020

6 oktober 2020

nieuws

Industrielinqs LIVE over Industrie als Megabatterij nu terugkijken

AGENDA

Nationaal Congres BRZO

29-10-2020 Van der Valk Exclusief, Utrecht

Kunststoffen 2020

02-12-2020 NH Conference Centre Koningshof, Veldhoven


Industrielinqs LIVE: Digitalisering en flexibilisering van turnarounds

Wanneer 8 Oct 2020
Locatie Online